Politivideo

Fratar politiets personvern

Det er fritt fram å legge ut video av politiets handlinger på sosiale medier, men ved enkel redigering kan man få enhver lovlig tjenestehandling til å se lovstridig ut og dermed svekke folks tillit til politiet.

DOMSAVGJØRELSE: En ny dom slår fast at politiet i sin tjenesteutøvelse i praksis ikke har personvern, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DOMSAVGJØRELSE: En ny dom slår fast at politiet i sin tjenesteutøvelse i praksis ikke har personvern, skriver innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fersk dom fra Borgarting lagmannsrett har nå blitt rettskraftig etter at riksadvokaten trakk sin anke. Dommen slår fast at politiet i sin tjenesteutøvelse i praksis ikke har personvern og at terskelen for å kunne publisere film og bilder av politiets tjenestepersoner skal være lav.

Ifølge rettsboka begrunnes denne avgjørelsen med at det blant annet vil «bidra til å sikre at politiet utøver sine oppgaver i samsvar med lover og regler, samt sikre at politiet blir holdt ansvarlig dersom de ikke gjør det.» Videre står det at «Åpenhet om politiets utøvelse av makt bidrar til å opprettholde og styrke offentlig tillit til politiets arbeid og å sikre at politiet ikke misbruker sine rettigheter og privilegier.»

Det er viktig å understreke at dette ikke handler om retten til å filme og dokumentere hva politiet gjør, men om retten til å publisere det på eksempelvis sosiale medier. Jeg synes rettens begrunnelser, som er gjengitt i media, er delvis vikarierende og delvis uriktige.

Det er ikke tvilsomt at privatpersoner i utgangspunktet kan filme politiet i tjeneste. Man har med andre ord gitt borgerne en rett til bevissikring som kan brukes ved en eventuell anmeldelse av politiet dersom man mener å være utsatt for urett. Det å bruke den samme begrunnelsen for også å tillate ukritisk publisering på sosiale medier synes å være noe merkelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer