DEBATT

ACER og EU:

Fredagskommunisten

Hvis Mímir Kristjánsson og jeg er representanter for eliten i Norge så tenker jeg det er et sunnhetstegn.

MYE TIL FELLES: Senterpartisten Trygve Slagsvold Vedum og fredagskommunisten Mímir Kristjánsson (på bildet) står ikke langt fra hverandre i internasjonale spørsmål. De er mot EU, mot EØS og generelt mot mye av det internasjonale samarbeidet som Norge er avhengig av, skriver innsenderen. Her fra åpningen av Stortinget i fjor høst. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
MYE TIL FELLES: Senterpartisten Trygve Slagsvold Vedum og fredagskommunisten Mímir Kristjánsson (på bildet) står ikke langt fra hverandre i internasjonale spørsmål. De er mot EU, mot EØS og generelt mot mye av det internasjonale samarbeidet som Norge er avhengig av, skriver innsenderen. Her fra åpningen av Stortinget i fjor høst. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Guri Melby. Foto: Terje Pedersen / NTB
Guri Melby. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Vi bør ikke bruke konspirasjonsteorier slik Rødts Mímir Kristjánsson bruker begrepet elite. Kristjánsson mener at «konspirasjonsteorier er blitt den politiske elitens stygge navn på meninger og sannheter som de ikke liker».

SKJENKESTOPP: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen besøkte vaksinesenteret i Nydalen, Oslo og svarte om vaksinasjon og endringer av coronarestriksjonene. Reporter: Magnus Kallelid / Video: Christian Fjermeros / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ikke ulikt måten Kristjánsson bruker begrepet elite for å definere politikere han er uenige med. Heldigvis er jeg ikke like liberal i bruken av ordet konspirasjonsteorier som Kristjánsson er i å omtale andre som del av en elite.

Senterpartisten Trygve Slagsvold Vedum og fredagskommunisten Kristjánsson står ikke langt fra hverandre i internasjonale spørsmål. De er mot EU, mot EØS og generelt mot mye av det internasjonale samarbeidet som Norge er avhengig av. Felles for Vedum og Kristjánsson er imidlertid hangen til å gjøre EU til syndebukk.

I strømdebatten betyr det å gi skylden til EUs energiagentur, ACER. I tillegg gjelder det å svartmale kraftkabler til utlandet, selv om det var Senterpartiet i regjering som la grunnarbeidet for de samme kablene. Da hjelper det ikke at det er ettertrykkelig tilbakevist at ACER har noen avgjørende effekt på norsk strømpris.

Svaret fra finansminister Vedum blir bare: «Så vil noen krangle på om hva som skyldes ACER og ikke». Det blir olje på konspirasjonsteoretikernes bål.

Framover kommer vi til å måtte samarbeide mer, ikke mindre med EU. Enten det gjelder klima, vaksineutvikling eller påtrykk fra kommunistregimet i Beijing, så er svaret å finne sammen med resten av Europa. Derfor er det ødeleggende når finansministeren bruker enhver anledning til å skape forakt for det samarbeidet.

Jeg tar det som et sunnhetstegn på norsk politikk at når fredagskommunisten skal definere eliten i norsk samfunn, så er det en småbarnsmamma i en Obos-leilighet på Grünerløkka som er prydeksempelet. Kristjánsson og jeg sitter begge på Stortinget, er begge småbarnsforeldre og kommer fra helt vanlige familier. Hvis Kristjánsson og jeg er representanter for eliten i Norge så tenker jeg det er et sunnhetstegn.

Så får vi heller være uenige om hvorvidt Senterpartiet farer med villedelser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer