KOMMENTARER

Fredsbevegelsen er død

Fredsbevegelsen er utdatert og akterutseilt. Enkelte er blitt reine nyttige idioter for Russland etter invasjonen i Ukraina. Nå må vi finne den opp på nytt.

EN NY FREDSDEBATT: Vi mangler en god debatt om hva som kan skape fred på sikt, og vi mangler troverdige aktører som kan dyrke den fram, skriver Dagbladets politiske redaktør. Foto: Idil Toffolo/Shutterstock /NTB
EN NY FREDSDEBATT: Vi mangler en god debatt om hva som kan skape fred på sikt, og vi mangler troverdige aktører som kan dyrke den fram, skriver Dagbladets politiske redaktør. Foto: Idil Toffolo/Shutterstock /NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Vi må få slutt på krigene». Tittelen ser uskyldig ut, og er skrevet av en nestor i norsk fredsbevegelse, Fredrik Heffermehl (83). Analysen som følger i debattinnlegget hans, som sto på trykk i Klassekampen i mars i år, er høyst oppsiktsvekkende. Han begynner forsiktig: «Krigen i Ukraina er utilgivelig», «angrepskrig er folkerettens verste forbrytelse». Konklusjonen er desto mer overraskende: «Våpensendinger til Ukraina kan bare forlenge og forsterke lidelsene» og «Det sjokkerende med Ukraina er at Russland følger i Vestens lovløse spor.»

Heffermehl er etter hvert blitt en litt outrert skikkelse. Den tidligere presidenten i paraplyorganisasjonen Norges Fredsråd – med «fast» økonomisk støtte fra Utenriksdepartementet, er de seinere åra mest kjent for å hakke på Nobels fredspris, som han mener ikke deler ut prisene i tråd med Nobels testamente. Som skrekkeksempel på fredsbevegelsens utdaterte analyser, er han likevel interessant. De siste ukene har han utmerket seg med innlegg på Facebook av typen «Butsja – massakre under falskt flagg?».

Etter tiår med fredsaktivisme er det bare konspirasjoner igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer