Etiopia

Fredspris med sprengkraft

Krigen i Tigray-provinsen er en katastrofe for fredsprisvinner Abiy Ahmed. Men enda verre er krigen for tigrayene som slaktes, voldtas, og drives på flukt, skriver Morten Strand.

PÅ FLUKT: Ei kvinne på flukt i Tigray.provinsen i Etiopia. Foto: AFP / NTB
PÅ FLUKT: Ei kvinne på flukt i Tigray.provinsen i Etiopia. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Abiy Ahmed kom til makta i 2018 var han en sensasjon. Hans visjon var å samle Etiopia til ett rike. Han forhandlet fram en fredsavtale med Eritrea, som hadde brutt ut av landet på 1990-tallet. Han tømte fengslene for politiske fanger og kritiske journalister. For dette fikk han Nobels fredspris i 2019. Han var en afrikansk sensasjon.

Og det var mange som lurte på hvordan Abiy fikk det til. Hadde han et heksebrygg ingen annen hadde oppskriften på? Hva hadde han av kraft som kunne samle landet som i løpet av bare 50 år hadde gått fra å være et absolutt monarki, til å være revet i filler av en sovjetisk-inspirert revolusjon, blodige borgerkriger, og så tigrayen Meles Zenawis brutale, men økonomisk vellykkede, regime? Halvannet år etterpå vet vi at Abiy ikke hadde magiske egenskaper. Han har i stedet ført landet inn i en katastrofal krig mot tigrayene. Han har igjen fengslet mange av dem han slapp løs da han kom til makta. Han styrer etter hvert på et vis som er vel kjent i Etiopia.

Og så Abiys alvorligste feil. I begynnelsen av november i fjor gikk føderale styrker til angrep på Tigray-provinsen. Det som utløste krigen var at lokale myndigheter hadde organisert et valg som ikke var godkjent av den etiopiske sentralmakta, valget i hele landet var utsatt på grunn av pandemien, selv om mange mistenker statsministeren for å bruke corona-situasjonen som et påskudd for å utsette valget. Tigrayenenes frigjøringsfront T.P.L.F. organiserte motstand mot det Abiy lovte skulle bli et rask og ublodig militært felttog. Han burde vite hva han snakket om, for han er selv militær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer