Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fredsprosess skutt i filler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det som måtte være igjen av fredsprosessen i Midtøsten skytes nå i filler, bit for bit. Alt tyder på at den neste biten i denne spiralen av terror vil bli israelsk gjengjeldelse mot mål i palestinske områder på Vestbredden og i Gaza.
  • Terroren i Israel denne helga hadde i går kveld krevd minst 26 liv. Dette enkle faktum forteller oss om en blind fanatisme i palestinske miljøer som det bør være de palestinske selvstyremyndighetenes ansvar å ta seg av. Men helgas terroraksjoner er også en rungende bekreftelse på at den israelske regjeringens aggressive politikk - og fraværet av dialog - har vært mislykket. Det er en sannhet så gammel som Skriften selv at vold avler vold.
  • FNs spesialutsending til regionen, Terje Rød-Larsen, sier at situasjonen aldri har vært mer alvorlig. Han er på trygg grunn når han gjør dette resonnementet. Israel stengte i går grensa til Vestbredden og Gaza. Ingen palestinere slapp inn i Israel. Vi står trolig foran en ny runde der palestinere som jobber i Israel, er utestengt fra jobben sin. Mange familier vil få enda dårligere økonomi, og også sånn gi volden næring. Samtidig innførte Yassir Arafat unntakstilstand i de palestinske selvstyreområdene. Vi håper det er et signal om at han nå vil arrestere mistenkte terrorister, slik han i går fikk klar beskjed om, blant annet fra George W. Bush. Men jo mer vold Israel bruker, jo vanskeligere gjør de jobben for Arafat.
  • Det er Hamas som har tatt på seg ansvaret for i hvert fall to av helgas bomber. Men selv om Hamas er Arafats politiske konkurrent, så gir ikke dette en svært presset Arafat pusterom. Den israelske regjeringen har i harmdirrende ordelag lagt skylda for helgas terror på Arafat selv. Det varsler ikke godt for den dialogen Bushs utsending Anthony Zini den siste uka har forsøkt å få i gang. Om ei uke møtes etter planen Israels utenriksminister Shimon Peres og Arafat i Oslo. De to fredsprisvinnerne skal minnes at prisen er 100 år gammel. Men det er allerede lenge siden Oslo var et sesam-ord i Midtøsten.
Hele Norges coronakart