DEBATT

Tyrkiske ambassadøren:

Frekt og arrogant

Kommentaren som dukket opp i Dagbladet 25. oktober med tittelen «Europas sjuke mann», overveldet meg i sin formulering og avslørte et forhastet bilde av gammeldags hat og rasisme mot Tyrkia.

PARODI: Arroganse kan imidlertid ikke forklare parodien av fakta som er begått i bildeteksten som lyder «Ursula Von Der Leyen ble ikke gitt en egen stol da hun skulle møte Tyrkias president Recep Erdoğan». Den sitteordningen ble godkjent av protokolloffiserene til EU Rådets president Charles Michel (i midten), skriver artikkelforfatteren. Her fra den aktuelle hendelsen. Foto: AFP / Turkish Presidential Service
PARODI: Arroganse kan imidlertid ikke forklare parodien av fakta som er begått i bildeteksten som lyder «Ursula Von Der Leyen ble ikke gitt en egen stol da hun skulle møte Tyrkias president Recep Erdoğan». Den sitteordningen ble godkjent av protokolloffiserene til EU Rådets president Charles Michel (i midten), skriver artikkelforfatteren. Her fra den aktuelle hendelsen. Foto: AFP / Turkish Presidential Service Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Fazli Corman. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Fazli Corman. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Jeg trodde orientalismen fra 1700- og 1800-tallet var død allerede. Hvor rask var vel ikke forfatteren med å trekke fram dette og halvannet århundre gamle baktalelser, som er rike på å belyse selvsentrert europeisk arroganse bare på grunn av en «mulighet» for Tyrkia til å utvise den norske ambassadøren blant de ti ambassadørene som gikk sammen for å ta til orde for en sak i en tyrkisk domstol.

Og det var bare en mulighet som heldigvis ble avverget seinere etter en annen bemerkning fra de ti som refererte til en forpliktelse til Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser. Men den stygge «kommentaren» ble liggende i tankene mine som en påminnelse om hvor tynt glanslaget kan være som våre europeiske partnere ønsker at vi skal tro på i deres siviliserte toleranse til kritikk eller handling på like, suverene vilkår.

IKKE SVAR: Her blir justisminister Nick Hækkerup tatt på fersken idet han ber statsminister Mette Frederiksen om å unngå å svare på journalistens spørsmål. Video: Ritzau Scanpix. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

I stedet for å prøve å analysere hva som var bakgrunnen og de underliggende årsakene til denne krisen, var det mange i norske medier som innledet travle forklaringer om at Tyrkia gjorde dette på grunn av økonomiske vanskeligheter eller innenlandske utfordringer osv. Kan dere for gang skyld være så snille og prøve å kvitte dere med denne arrogante holdningen og gjøre en innsats for å se på hvordan disse sakene ser ut fra «vårt» perspektiv?

Det var akkurat den «syke mentaliteten i Europa» som skapte ødeleggelse i hele verden i nesten to århundrer. Denne holdningen med uhyggelig navngivning av en nabo var et «påskudd» som ble brukt til å videresende destruktive koloniale ønsker som verden måtte tåle i form av to verdenskriger.

Hvordan kommer det seg at en norsk kommentator så lett bringer denne typen syke mentalitet til dagens diskusjoner er noe jeg synes er veldig urovekkende. Derfor vil jeg ikke engang spørre hvorfor han bruker den upassende beskrivelsen av «regimekritiker» i sin kommentar, da den passer godt inn i en så frekt uvitende tilnærming.

Selv den arrogansen kan imidlertid ikke forklare parodien av fakta som er begått i bildeteksten som lyder «Ursula Von Der Leyen ble ikke gitt en egen stol da hun skulle møte Tyrkias president Recep Erdoğan». Lykke til hvis det var det som ble igjen i minnet ditt om den uheldige hendelsen, men jeg vil snart skrive her at «EU-kommisjonens president Ursula Von der Leyen ble ikke stående uten en stol av oss».

Vi har mange stoler tilgjengelig og vi er kjent for å ta godt vare på gjestene våre. Den sitteordningen ble godkjent av protokolloffiserene til EU Rådets president Charles Michel, derfor var det president Michels team som satte president Von der Leyen i den «ehm»-situasjonen, ikke den tyrkiske presidentprotokollen.

Det hadde heller ingenting å gjøre med kjønnet til disse to «presidentene» i Europa, men hadde alt å gjøre med maktkampen mellom disse to kontorene. Vi tyrkere var bare ofre i denne episoden, men kunne ikke få fram poenget vårt, da det var mer praktisk å raskt anklage oss.

Alt det ovennevnte er forresten flere hundre år gammel opphopning av europeisk egosentrisme som fra tid til annen stiger til overflaten ved uhell.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer