LEDER

Polen

Frelseren fra Brussel

Polen trenger en ny retning som ikke utfordrer EUs grunnleggende verdier, og som gir polakker større muligheter til å leve frie liv. Donald Tusk ser ut som mannen som kan levere dette.

TILBAKE: Donald Tusk er tilbake igjen i polsk politikk. Foto: NTB
TILBAKE: Donald Tusk er tilbake igjen i polsk politikk. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Han står fram som frelseren som skal befri Polen fra et slags religiøst og nasjonalistisk tyranni. Donald Tusk er tilbake i polsk politikk, og har som ambisjon å slå det regjerende Lov og rettferdighetspartiet til den reaksjonære Jaroslaw Kaczynski ved valget om litt over to år. Tusk er den klart mest meritterte leder i Polen. Han var statsminister fra 2007 til 2014, og leder av EUs råd fra 2014 til 2019, en av EUs to toppstillinger. Men han er også kontroversiell, og klar til kamp.

– I dag hersker ondskapen i Polen, og vi vil bekjempe den, sa Donald Tusk til jublende tilhengere i Warszawa sist helg etter at han er tilbake som leder for partiet Borgerplattform. Tonen er dermed satt for en langvarig og brutal valgkamp, med klare alternativer. Med Tusks valg av bilder er det liten tvil om at det vil dreie seg om et skjebnevalg, et dramatisk retningsvalg.

Enten en fortsettelse at Lov og rettferdighetspartiets ekstreme kulturkonservatisme, der homser og flyktninger brukes usjenert og fordomsfullt for å mobilisere velgere. Og der ensretting av pressen og politisk styring over domstolene gjør at landet er i en dramatisk konflikt med sin hovedsponsor EU. Eller en regjering med Tusk som statsminister, som står for liberale europeiske verdier, er næringslivsvennlig, og har de aller beste kontakter med EU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer