KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Fremad, Nato

Nato-toppmøtet i Madrid, som åpner i dag, foregår med krigen i Ukraina som et blodig bakteppe. Nye, og mer offensive strategier, tvinger seg fram, skriver Morten Strand.

FARGERIKE: Ukrainere demonstrerer mot Russlands invasjon i Krakow i Polen. Foto: NurPhoto/Shutterstock/NTB
FARGERIKE: Ukrainere demonstrerer mot Russlands invasjon i Krakow i Polen. Foto: NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nato-toppmøtet i Madrid skulle først og fremst applaudere inn Sverige og Finland som nye medlemmer. Når det på oppsiktsvekkende vis er gjort, så er det andre viktige først og fremst orienteringen mot en ny og mye mer offensiv forsvarsstrategi som blir toppmøtets viktigste sak.

Natos forsvar mot Russland skal ikke lenger være så puslete at det bare kan oppholde eventuelle russiske invasjonsstyrker, og vente på amerikansk og alliert hjelp, som kan ta uker. Forsvaret skal være så robust at det skal kunne slå tilbake et eventuelt russiske angrep allerede ved alliansens yttergrenser. Strategien kalles deterrence by denial, altså avskrekking ved å nekte adgang. Det krever en helt annen militær tilstedeværelse ved grensene mellom Nato og Russland

Nå er ikke noe massivt russisk konvensjonelt angrep på et Nato-land nært forestående. Krigs-president Vladimir Putins styrker har sunket altfor dypt ned i den ukrainske hengemyra, til å kunne tenke på noe annet enn det. Men forsvar dreier seg om å være forberedt på det verst tenkelige. Og i motsetning til i fotball-terminologien, der angrep angivelig er det beste forsvar, så vil Nato etter Madrid definere det slik at det er et framskutt forsvar som er det beste forsvar. Det er en dramatisk endring av den strategiske tenkingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.