DEBATT

Sjømatnæringen:

Fremstår som en utopi

Vår erfaring er at det skader aldri å se selv hvordan ting er, før en kritiserer ca. 20.000 ansatte som jobber med havbruk i Norge og er stolte av maten de er med å produsere!

STOLT BRANSJE: Vår erfaring er at det skader aldri å se selv hvordan ting er, før en kritiserer ca. 20.000 ansatte jobber med havbruk i Norge, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STOLT BRANSJE: Vår erfaring er at det skader aldri å se selv hvordan ting er, før en kritiserer ca. 20.000 ansatte jobber med havbruk i Norge, skriver innsenderen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Kristin Langeland
Kristin Langeland Vis mer

I et engasjerende innlegg retter kjøkkensjef Jørgen Ravneberg søkelyset på havbruksnæringen i Norge. Det fortjener svar. Først og fremst: Ja, vi har utfordringer. Som alle innen matproduksjon, setter vi fotavtrykk. Akkurat slik du gjør med din restaurant. Vårt mål er at dette skal være minimalt. Vi er derimot transparent. Alle kan selv se hvordan produksjonen er på hver enkelt lokalitet på nettstedet Barentswatch.

Går du inn, ser du at tilstanden på de aller fleste anlegg er svært gode. Vi har f.eks. 0 innslag av rømt laks i Ravnebergs hjemdistriktselver i fjor, Repparfjordelva og Altaelva. Arbeidet med å håndtere lakselus har heller aldri vært mer intensivt enn det er nå.

Vi tror derimot på ulike teknologiplattformer. At hele denne næringen kan flyttes på land og være lukket, er en utopi. Målet? Å håndtere problemer og minimere miljøpåvirkningen. Vår største fordel? Verdens nest lengste kystlinje med gratis havstrømmer. Å lage tilsvarende energi på land, vil kreve enorme mengder kraft. For ikke å snakke om okkupasjon av sårbare landområder.

Fôr til laksen er og viktig. Ja, noe av innholdet i fôret kommer fra soya, men påstanden om regnskogen er derimot feil. Samtlige norske fôrleverandører bruker i dag ikke soya fra regnskogsområder. Næringen har og, sammen med Bellona, tatt initiativ til råvareløftet. Her har en forpliktet seg til å akselerere utviklingen av nye råvarer til fiskefôr.

Som finnmarking forstår vi selvsagt at utslippet av klor i Kåfjorden bekymrer Ravneberg. Undersøkelser viser heldigvis at dette har påvirket en liten del av fjorden og har forbigående effekt. Utslippet er selvsagt sterkt beklagelig og skal ikke skje.

Jørgen, det tar deg 22 minutter (1,6 km) å rusle fra din restaurant ned til vitensenteret for laks på Tjuvholmen, The Salmon. Vi er her, når som helst for å vise deg hvordan næringen er, og ikke bare slik den fremstilles i avisartikler.

Vår erfaring er at det skader aldri å se selv hvordan ting er, før en kritiserer ca. 20.000 ansatte jobber med havbruk i Norge og de er stolte av maten de er med å produsere!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer