Frigjøring eller illusjon

Seksualiteten er i dyp krise, skriver Eivind Tjønneland i Dagbladet (20.6.).

  • I et debattinnlegg om kulturradikalismens rolle i dag hevder han at myten om den frigjorte seksualitet bare er basert på ytre tegn. I virkeligheten lever frustrasjonene, mens offentligheten flommer over av kroppshysterisk showoffseksualitet.
  • I Dagbladet 26.5. skrev jeg at kulturradikalismen av i dag har et stort problem, mangelen på en tydelig fiende. «Seksualiteten er frigjort og vel så det,» var mine ord. Tjønneland mener noe annet. Han hevder at den kulturradikale oppgaven består i å tilintetgjøre illusjonen om frigjøringen.
  • Mitt poeng var at det tradisjonelle kulturradikale prosjektet om å opplyse og dermed frigjøre seksualiteten, har fått gjennomslag. Gamle radikalere som Karl Evang, Nic. Waal og Trygve Bråtøy arbeidet for å fjerne kunnskapsløshet, skam og angst. Den fienden er nedkjempet, i dag er seksualopplysning allemannseie. Som Vetle Lid Larssen skriver i boka «2»: - Jeg var informert om hvor livmorhalsen var, før jeg fikk mitt første kyss.
  • Høyst sannsynlig har kvinner og menn forskjellig syn på om frigjøringen er en illusjon eller ikke. For kvinner var det ingen illusorisk frigjøring å få råderett over egen kropp i form av prevensjon og selvbestemt abort. Jeg er klar over at Tjønneland ikke beveger seg på et så konkret nivå, men nettopp dette var en betydelig del av det kulturradikale frigjøringsprosjektet. Kanskje det ikke er så lett å se for en mann?
  • Derimot er jeg helt med på hans påpekning av at showoffseksualiteten i det offentlige rom ikke må forveksles med frigjøring.

Man står intetanende i rulletrappa på Tatler i Bogstadveien, plutselig får man midt i fjeset et svært bilde av et kopulerende par. Synet oppleves ikke som seksuelt, men bare som et av de mange tusen sexuttrykk som hele tida omgir oss. Pornoestetikken bryter seg stadig inn på nye områder. Den er for lengst etablert i reklame, popmusikk, ukeblader og i motebransjen. På kino går nå Lara Croft-filmen. Hun er sexy, men spiller ikke på sex, forsikrer regissøren Simon West. - For mennene er det ingen svær greie at hun er jente, sier West. Akkurat, signalet er sex, men uten snev av seksualitet. Selve inkarnasjonen av dette er Christina Aguilera og Britney Spears. To artister som spiller på sex, men hevder at de ikke gjør det. Begge framhever at de er jomfruer og imot sex før ekteskapet.

  • Dette er en fiende det ikke er lett å sikte inn på, Tjønneland.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.