KOMMENTARER

Ungarn og Polen

Frigjøring fra frigjøringa

Ingen var bedre forberedt da diktaturene falt øst i Europa høsten 1989 enn Ungarn og Polen. Likevel er det disse landene som nå bender demokratiet til det nesten ugjenkjennelige. Hvorfor? Spør Morten Strand.

KORSFARERE: Ungarns statsminister Viktor Orban, i midten til venstre, og Jaroslaw Kaczynski, i midten til høyre. Foto: REUTERS / NTB
KORSFARERE: Ungarns statsminister Viktor Orban, i midten til venstre, og Jaroslaw Kaczynski, i midten til høyre. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

EU-parlamentet fordømte i forrige uke de nye homo-lovene i Ungarn som forbyr homofile fra å delta i undervisningsmateriale i skolen eller opptre på TV i beste sendetid. Homo-loven skapte furore under fotball-EM, og regnbueflagg ble konfiskert av vakter i Budapest, der flere av kampene ble spilt. Ungarn hadde tatt enda et skritt i retning av en demonstrativt reaksjonær familie-, kultur- og identitetspolitikk. Enda en gang truer kommisjonen med å ta landet til EU-domstolen, og stanse generøse pengeoverføringer.

Og enda en gang viser statsminister Viktor Orbán EU finger´n med å sammenlikne EUs krav om å respektere menneskerettighetene med Ungarns historie under kommunismen, og sier at de «selvutnevnte apostlene for liberalt demokrati» ikke har noe å gjøre med oppdragelsen av ungarske barn. Med andre ord, han ber EU dra til helvete. Igjen. Til tross for at 5 prosent av landets økonomi er direkte overføringer fra EU.

Det er rituelle utvekslinger i den dype kulturkampen som foregår i Europa. Viktor Orbán er mannen bak begrepet, «det illiberale demokrati». Og han er alliert med partieier for Lov og rettferdighetspartiet, Jaroslaw Kaczynski, i Polen, som er landets egentlige leder. Sammen har de gått i felten for å mobbe homofile, si kategorisk nei til flyktninger, innføre politisk styring av domstolene, kjøpe opp og kontrollere kritisk presse, og gjendikte historien i et nasjonalistisk og patriotisk lys, med å utelukke, og i Polens tilfelle, å fordreie mange sider ved den nære historien. Og i Ungarns tilfelle ved å gi familien Orban og lojale parti-medarbeidere i regjeringspartiet Fidesz forretningskontrakter, som ellers i EU ville blitt rammet av korrupsjons-lovgiving.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer