Frihet i en ryggsekk

Etter å ha skrapt sammen til reisekassa på ymse vis, kan backpackerne sette et par vaksinesprøyter, pakke sekken med Imodium og Lonely Planet og sette kursen for Den Store Verden.

  • Endelig. Nå skal de brave reisende dra så fjernt fra alle sneversynte landsmenn som det er mulig å komme. De fnyser hånlig av Kari og Ola nordmann, som synes Gran Canaria og blå drinker med parasoll er toppen av idyll. Og ikke minst lar de latteren runge av busslastene med japanere og amerikanere som vil sveipe over Europa på tre dager, og utsagn som «Is today Thursday? Then this must be Paris.»
  • Ute i Verden ligger de store opplevelser for backpackernes føtter - som etter kort tid blir ganske såre. Når de har tråkket seg gjennom en håndfull jungler og støvete bygater, kan backpackerne puste belevent ut på ei strand som heter noe sånt som Koru Koru eller Phi Phi.
  • Bostedet skal så klart være mest mulig opprinnelig . Helst i ei stråhytte på Koru Koru... til nød på det billigste hostellet. Makelig henslengt i ei møllspist hengekøye lepjer de i seg lokal børst fra sjappa på hjørnet - Lonely Planet har jo kunnet fortelle at man må ut med blodprisen femten kroner for ølen på nærmeste bar.
  • Om backpackernes angivelig fordomsfrie verden kan du lese på nettstedet onvacationforever.com. Her skjæres hele verden over en kam. Under overskriften «local people» får du vite at de første menneskene du møter på et fremmed sted, bare er ute etter å lure penger fra deg. Deretter beskrives «ordinary people». Folk som lever av turisme, er åpenbart ikke for vanlige mennesker å regne.
  • Nettsida har også revolusjonerende nytt: Hvis du på reisen er litt søkende og vil ha nye venner, «and if the stars are all aligned», kan du møte venner for livet. Og kanskje det ligger noe mer enn vennskap i lufta? Da kan onvacation.com advare om følgende hindringer som kan stå i veien for ikke minst den fysiske delen av lykken: solbrenthet, insekter, dårlige sanitærforhold, papirvegger, knirkende senger og nysgjerrig lokalbefolkning.
  • Hva snakker så backpackerne om, når føttene motvillig settes på den trauste pottitjord igjen? Kakerlakker, rotter og andre uhumskheter blir store som møllehjul og rundetårn. Det ene tyveriet overgår det andre i omfang, og på egenmeldingsskjemaet til Europeiske Reiseforsikring blir alt tre hakk verre. Man syter ikke over en ussel sydendiaré, her er det bare dysenteri som duger. Aller helst med sykehusinnleggelse - og det tar virkelig av når sykehuset skal beskrives. Jo da, Verden er et mangfoldig sted.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.