Frisk av sjuk humor

Det er faktisk slik at en god latter forlenger livet. Og ikke bare det, en god latter gjør underverker for immunforsvaret, psyken, den fysiske helsa. Og for omgivelsene.

Det er triveligere på ei sykestue der pasientene fniser og ler, enn der det sippes og deppes. Når man har latterdøra på vidt gap, er tanken på en eventuell utgang på livet så langt unna at den ikke er noen trussel.

  • Om humoren er aldri så syk, er den da god for noe. Dette har Riksutstillinger, Nordisk selskap for medisinsk humor, kulturformidleren ART.IS og legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline tatt konsekvensen av. Sammen gir de ut ei bok og arrangerer en vandreutstilling. Den skal gå inn og ut av sykehus, for å forhindre at det samme skal skje med pasientene...
  • «Lystgass» heter prosjektet, som åpnet sine dører for pasienter, pårørende og personale på Rikshospitalet denne uka. I boka, med humoristiske tegninger og historier om og med leger, pasienter og sjukdom av alle slag, blir Rikshospitalet konsekvent omtalt som «Risikohospitalet». Sjølironi og galgenhumor mangler ikke i legestanden heller. De har det bare veldig travelt innimellom.
  • «Det er ikke morsomt å ta medisin, men det er god medisin å ha det morsomt,» sier lege Stein Tyrdal, president i Nordisk selskap for medisinsk humor. Norske leger var tidlig på banen med teorien om at pasienter som klarer å beholde humøret kommer raskere til hektene enn de som legger seg likbleke på sotteseng og tenker tristeste mulige utgang. Teorien har vist seg å holde stikk. Pasienter som ler og morer seg, har det bedre på alle måter. Når vi ler utløser vi endorfiner, kroppens eget morfin. Det er smertestillende og stimulerer i tillegg immunforsvaret.
  • Det skal noe til å le seg i hjel. I øyeblikket kan jeg ikke huske å ha hørt om tilfeller som har latt seg dokumentere. Men jeg har hørt om pasienter som etter operasjoner har ledd på seg brokk. Enda flere ler så det lugger i stingene. Det er en god idé å holde godt på ferske operasjonssår når man saumfarer «Lystgass»-utstillingen. Eller man kan alliere seg med en kjekk kirurg og be om noen ekstra korssting etter å ha besøkt utstillingen. Og så kan man bare le. Le for livet!
  • Dersom noen skulle være fristet: Det er fullt mulig å deppe seg sjuk. Både mentalt og fysisk. Det er nesten til å le seg i hjel av.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.