Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Friskest og sykest

- Aldri har levealderen vært lenger, spedbarnsdødeligheten lavere og behandlingsmulighetene bedre. Samtidig har helsa heller ikke vært dårligere - dersom vi ser på sykefravær og uførestatistikken. Er det systemet som er sykt, eller har det skjedd noe med folkehelsa?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) la i fjor fram en rapport som viste at det norske helsevesenet var best i Norden - og helt i verdenstoppen. En av kriteriene var befolkningens generelle helse.

Påtroppende medisinsk fagsjef i NHO, lege Geir Riise, mener norske myndigheter har lagt til rette for en utvikling som sykeliggjør vanlige arbeidstakere. Ikke minst flesker han til mot sin egen yrkesstand, legene.

- Skal vi få flere tilbake i arbeid må legenes rolle dempes ned og mer av ansvaret overlates til forhandling mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, skriver Riise i bladet «Horisont». Overfor Dagbladet begrunner han dette slik:

- Hvert år går det tapt ca. 200000 årsverk på grunn av sykefravær. Nesten hver femte nordmann i yrkesaktiv alder er enten sykmeldt, på rehabilitering eller uføretrygdet.

- Slik kan det jo ikke fortsette. Min kritikk rettes mot «systemet», ikke mot arbeidstakerne, sier Riise til Dagbladet.

Fattigere liv

Riise mener det er grunn til å rope et varsku over antallet helt unge som går på sosialhjelp, og ikke minst den sterke veksten i antallet uføretrygdede personer i alderen 20 til 34 år.

- Er det god medisin å uføretrygde en 30-åring? Naturligvis ikke. Sannsynligvis vil dette bare bidra til ytterligere marginalisering og forsterking av helseproblemene. Å leve på trygd betyr for de fleste et «fattigere liv», mener Riise.

Han mener vi derimot må vie langt større oppmerksomhet rundt det faktum at arbeidslivet og arbeidsplassen også er en helseprodusent. Fordi arbeid gir muligheter for egen vekst og sosialt fellesskap

Egenerklæring

Han mener det kan være fornuftig å utvide antallet egenmeldingsdager, hvis det legges opp til en utvidet egenerklæring om egen funksjonsevne. Riise er også opptatt av at legene har et stort ansvar for å utføre nødvendige medisinske undersøkelser raskest mulig, slik at arbeidstakernes funksjonsevne ikke svekkes, og at de kommer ut i arbeid fortest mulig.

SYKT: - Hvert år går det tapt ca. 200 000 årsverk på grunn av sykefravær.Foto: JEANETTE LANDFALD
Hele Norges coronakart