DEBATT

Taxi-frislipp:

Frislipp er ikke problemet

Til tross for høy befolkningsvekst og blant annet vekst i økonomien, så har antall passasjerkilometer med taxi blitt mer enn halvert siden 1998.

FINNES MEDISIN: Det finnes en medisin som virker og det er minstelønn i kroner og øre. Da vil kroniske lønnslidelser med for mange taxier og sosial dumping forsvinne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FINNES MEDISIN: Det finnes en medisin som virker og det er minstelønn i kroner og øre. Da vil kroniske lønnslidelser med for mange taxier og sosial dumping forsvinne, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I 1998 hadde en taxi i Oslo ca. 40 turer per døgn. I dag har den under 20 -og turene er kortere. Til tross for tredobling i antall utesteder, hoteller og reisevirksomhet, og til tross for høy befolkningsvekst, vekst i økonomien osv., så har antall passasjerkilometer med taxi blitt mer enn halvert siden 1998. Utviklingen har vært slik i de fleste norske byer.

Et av problemene er måten taxinæringen er organisert på, med «hver mann hver sin taxi». Oslo har eksempelvis hatt ca. 1500 selvstendig næringsdrivende taxieiere i flere tiår. Hver med mål om maks inntekt for egen taxi. Det var ikke noe problem da myndighetene styrte taxiprisene, holdt dem lave og beskyttet folk mot ågerpriser. Da var taxibruken skyhøy.

Problemene oppsto da taxinæringen selv fikk styre prisene fritt i 2000. Knappe to år seinere, i 2002, slo Forbrukerrådet fast at taxiprisene hadde steget nærmere 30 prosent. Taxieierne hadde benyttet anledningen til å skru opp prisene for å øke inntektene sine. Publikum svarte med å bruke mindre taxi. Deretter økte taxiene prisene ytterligere for å kompensere for færre kunder. Og slik fortsatte det. Taxiprisene steg i takt med at kundene forsvant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer