DEBATT

Taxinæringen:

Frislipp ute av kontroll

Regjeringens frislipp av taxiløyver vil svekke lønnsevnen og seriøsiteten i næringen. Dette er ikke konkurranse på like vilkår som regjeringen lovet, men det stikk motsatte.

NEGLISJERT: Regjeringen begrunnet frislippet av taxiløyver med at disse «plattformselskapene» var «hjertelig velkommen» i drosjemarkedet. Derfor ble også elementær kunnskap om negative erfaringer av frislipp i andre land neglisjert, skriver kronikkforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB
NEGLISJERT: Regjeringen begrunnet frislippet av taxiløyver med at disse «plattformselskapene» var «hjertelig velkommen» i drosjemarkedet. Derfor ble også elementær kunnskap om negative erfaringer av frislipp i andre land neglisjert, skriver kronikkforfatterne. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Drosjenæringen har vært sterkt rammet av pandemien. Når trafikken gradvis tar seg opp igjen, vil regjeringens frislipp av taxiløyver ytterligere svekke lønnsevne og seriøsitet i næringen. Kampen mot løsarbeidersamfunnet bør bli en viktig valgkampsak.

I juni kom Fougner-utvalget (NOU 2021: 9) med sin innstilling om framtidas arbeidsliv. Flertallet advarer mot omgåelse av arbeidsgiveransvaret gjennom å bruke kontraktører som defineres som selvstendige uten å være det. Det er denne modellen som er avvist av både fransk og britisk høyesterett, men som den norske regjeringen nå har sluppet løs i drosjenæringen.

Mindretallet fra arbeidsgiversiden bagatelliserer saken ved å peke på at den angår så få. Som om det gjør det uviktig å bekjempe sosial dumping.

Heller ikke flertallet har noen klar strategi for hvordan en skal kunne skille mellom selvstendige oppdragstakere som har reell innflytelse over egen situasjon og får anstendig betaling, og de som er løsarbeidere for kyniske plattformselskaper, der underbetaling av utøverne er en del av forretningsideen.

Regjeringen begrunnet frislippet av taxiløyver med at disse «plattformselskapene» var «hjertelig velkommen» i drosjemarkedet. Derfor ble også elementær kunnskap om taximarkeder og negative erfaringer av frislipp i andre land neglisjert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer