DEBATT

Fritt skolevalg er ikke fritt i dag

Fritt skolevalg er ikke fritt. Takk til venstresiden for det, sier Arina Aamir.

SIER IFRA: Arina Aamir mener det ikke er fritt skolevalg for elever i dag. Foto: Privat
SIER IFRA: Arina Aamir mener det ikke er fritt skolevalg for elever i dag. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nå nærmer det seg tida der tiendeklassingene skal på «Åpen Dag» på videregående skoler og deretter søke den videregående skolen de mener er den rette for dem – og så er det karakterene som avgjør om de kommer inn, eller ikke.

Følelsen er enten veldig god eller helt forferdelig.

Venstresiden vil kalle det urettferdig, mens høyresiden vil kalle det mest rettferdig.

I dag skal jeg tørre å være den første Høyre-politikeren som tør å si at fritt skolevalg er ikke fritt nok.

Jeg husker godt da jeg gikk i tiendeklasse for to år siden og skulle søke videregående. Rundt meg var det et press og en forventning om at jeg skulle søke en av eliteskolene Elvebakken, Nydalen eller Katta.

Da jeg søkte Valle Hovin var det helt greit. Ingen store reaksjoner, men det var en stor forventning både hjemme, i klasserommet, på skolen og hos meg selv om at jeg IKKE skulle søke Stovner.

Det var en skole for «taperne» ble det sagt i klasserommet.

Like før jul besøkte jeg Stovner videregående skole. En skole som Arbeiderpartiet og venstresiden viser til direkte eller indirekte hver gang de snakker om hvorfor vi burde avvikle fritt skolevalg.

Det de ikke skjønner er at de har vært med på å skape et stempel av skoler som Elvebakken og Nydalen som «eliteskoler» hvor alle de skolesmarte elevene er nødt til å søke, og skoler som Stovner og Bjørnholt som «taperskoler», hvor de med lave karakterer havner ufrivillig.

Deres farlige retorikk har vært med på å skremme vekk mange skoleflinke elever fra å søke disse skolene, selv om det kanskje skulle vært det mest praktiske for noen.

MÅTTE GÅ: En lærer på en ungdomsskole i Texas fikk sparken etter at han en «upassende samtale». Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Privat Vis mer

For meg er det bare to minutter å gå til bussen og deretter går bussen direkte til Stovner T-bane og jeg kommer til Stovner videregående på mindre enn 15 minutter.

I dag tar det meg rundt 40 minutter å komme til skolen min. Likevel var aldri Stovner et valg for meg fordi jeg alltid ble fortalt at dette er en skole som «restelevene» som ikke kom inn på andre skoler ble plassert på.

Det var ikke før nylig at jeg skjønte at venstresiden har vært med på å forsterke denne stemplingen og oppfatningen.

For utfordringen er ikke at valget om å søke Stovner ikke rent praktisk er der, for det er det. Men presset og stemplingen av noen skoler som elite og andre som svake, har ført til at hver enkelt elev føler en tvang til å søke spesifikke skoler for status og ære.

Dette har venstresiden mye skyld for. Når man velger å snakke ned noen skoler og gi andre ufortjent høy status, er det med på å skape en debatt rundt kjøkkenbordet og en forventning om at du selv, dine søsken eller dine barn skal gå på en skole med «høy status».

Når Oslos skolebyråd snakker om lite annet enn A- og B-skoler når fritt skolevalg diskuteres, skaper det utfordringer.

Problemet er ikke at skoler som Stovner og Bjørnholt er noe svakere rent pedagogisk, men at venstresidens politikere og deler av vårt samfunn har tegnet et bilde av at visse elever skal være på visse skoler.

Konsekvensen blir at skoleflinke elever ikke kan søke seg til østkantskoler fordi at det ikke er sosialt akseptert.

Det har vært med på å få elever som går på skoler som Stovner videregående til å føle seg mindreverdige, og på en skam av å gå på «de» skolene. I tillegg har det vært med på å skremme vekk flere skoleflinke elever fra å søke disse skolene.

For meg og for Høyre i Oslo skal det være et mål i seg selv å opprettholde fritt skolevalg, men å gjøre den mer rettferdig ved å gå vekk fra å stemple skoler som svake, til å heller gjøre dem mer attraktive.

Målet vårt skal være at alle elever skal ha reell frihet til å velge skole selv.

Det skal ikke være slik at samfunnet og venstresidens press om å sette deg i en bås skal ta fra deg din mulighet til å velge den skolen som passer best for deg.

Går du ut av ungdomsskolen med 5,7 i snitt og ønsker å søke Stovner, skal det bli sosialt akseptert uten at du skal føle på skam når du forteller hvilken skole du går på.

Fram til nå har ikke fritt skolevalg vært helt fritt takket være venstresiden.

Den tida skal nå bli forbi. Høyre er garantisten for fritt skolevalg og det skal gjelde for hvert enkelt individ og alle skoler.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer