Ostekrise i Europa

Frykter det verste: Ostetrøbbel

Historisk tørke gir alvorlig trøbbel.

HULL I MARKEDET: Europas verste tørke i manns minne kan få alvorlige problemer. Foto: Shutterstock
HULL I MARKEDET: Europas verste tørke i manns minne kan få alvorlige problemer. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er den verste tørken i vår tids historie, kunne hun fortelle. Den franske statsministeren Élisabeth Borne fortviler sammen med den franske befolkningen. En ting er at det ikke regner. Men i sommer har hetebølgene stått i kø.

Borne har sett seg nødt til å iverksette den såkalte «interdepartementale kriseenheten». Det betyr i praksis rasjonering og knallharde prioriteringer.

Juli har vært den tørreste på 60 år i Frankrike. I England må man tilbake til 1935 for å se noe som likner. I Italia har de statistikk som strekker seg over 230 år. Så tørt har det aldri vært. I Tyskland er det så lite vann i Rhinen at det blir vanskelig for båtene å frakte, mel, kull og gass. Det er vanskelig å ikke se ironien her.

Det er ingen bedring i sikte heller. August blir tørr og varm. I Frankrikes sørvestre hjørne herjer skogbrannene. De har en ordning hvor frivillige kan registrere seg som frivillige brannslokkere.

Nå ber myndighetene bedriftene om å la de frivillige få fri for å hjelpe til med slokkingsarbeidet.

I Loiredalen, litt lenger nord, kan man nå gå tørrskodd i elveleiene. I det som gjerne omtales som Frankrikes hage, vokser ikke kålen og halvparten av potetene har tørket ut.

På denne tiden av året står vanligvis vidstrakte åkrer fulle av vakre solsikker og mais. Men nå er jorda tørr og sandete. Bøndene har ikke kunnet vanne siden juli.

I mer enn hundre kommuner er det tomt for drikkevann. Her blir vann fraktet med tankbiler. - Dette må vi nok venne oss til, sier den franske ministeren.

I Sveits fraktes vann med helikopter til tørste kuer. Sveitserne frykter det verste av det verste, nemlig en forestående ostekrise. Det ble særlig pekt på problemer med gruyère. Det får deg til å tenke.

Vi har skapt vår egen tragedie. Det er sikkert fristende for folk i miljøbevegelsen å håvere. - Hva var det vi sa? Men det viser bare at gjennomslagskraften ikke var god nok. Alle blir tapere i dette gamet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer