DEBATT

Tryggheten for lærerne

- Frykter for konas sikkerhet

Hva gjør du, Melby, hvis min kone blir truet på jobb?!

IKKE TILLIT: Det er fint at Guri Melby har tillit til lærerne. Egentlig er det vel en selvfølge. Men jeg har ikke tillit til Melby, eller til skoleeierne, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE TILLIT: Det er fint at Guri Melby har tillit til lærerne. Egentlig er det vel en selvfølge. Men jeg har ikke tillit til Melby, eller til skoleeierne, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Min kone er lærer. Det preger henne, og det preger oss. Hun har lange dager og korte helger. Men hun trives i jobben, i klasserommet, med elevene og med kollegene. Og jeg trives med at min kone er lærer, for jeg ser at hun elsker det hun gjør – og at det hun gjør er viktig.

Men ikke alle elsker det hun gjør – eller ser at det er viktig. Og det preger meg. Fordi jeg ikke føler meg sikker på at min kone har en trygg arbeidsplass.

I den norske skolen skal lærerne fremme kritisk tenkning og ytringsfriheten. I Frankrike ble en lærer nylig drept for å gjøre noe av det samme. De samfunnsmessige forholdene i Frankrike og Norge er kanskje ulike. Men vi er heller ikke forskånet for voldelige aksjoner fra forskrudde fundamentalister.

Så hva om min kone får en slik forskrudd fundamentalist inn i sitt klasserom, der hun står alene og skal fremme kritisk tenkning og ytringsfrihet? Hva om hun ikke vet at denne forskrudde fundamentalisten er farlig, fordi de som vet det ikke har informert henne?

Norske lærere står fritt til å bruke virkemidler som de vet kan provosere noen av elevene, dersom de mener at det er relevant, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. «De har min fulle tillit og støtte til å ta i bruk de virkemidlene de ønsker i undervisningen», skriver hun i et innlegg i Aftenposten.

Det er fint at Melby har tillit til lærerne. Egentlig er det vel en selvfølge. Men jeg har ikke tillit til Melby, eller til skoleeierne. Jeg har ingen tillit til at de vil ta i bruk de virkemidlene som skal til for å sikre min kone en trygg arbeidsplass. For i det norske skoleverket er elevenes personvern mer verdt enn lærernes sikkerhet.

Menneskerettigheter og demokrati er grunnleggende verdier i den nye læreplanen for det norske skoleverket. Men i ledelsen av det norske skoleverket ofres lærernes grunnleggende menneskerettigheter på personvernets alter, mens de som har ansvaret toer sine hender.

Saers-saken viser med all tydelighet hvordan alle selvfølgelige tryggingstiltak strupes. Selv om skoleledelsen vet at navngitte elever kan utgjøre en fare for skolens personale, er det bare de lærerne som har mest direkte kontakt med eleven som informeres. Og generelle sikkerhetstiltak er utelukket. Fordi elevenes personvern er mer verdt en lærernes sikkerhet.

Jeg trives med at min kone er lærer, for jeg ser at hun elsker det hun gjør – og at det hun gjør er viktig. Men jeg føler meg ikke sikker på at min kone har en trygg arbeidsplass.

Kunnskaps- og integreringsministeren sier at hun står sammen med lærerne i deres klasserom «for trygghet og ytringsfrihet i vårt samfunn». Men hva med tryggheten i klasserommet?

Hva gjør du, Melby, hvis min kone blir truet på jobb?! Står du sammen med henne da? Vil du sikre at min kone har en trygg arbeidsplass? Vil du sette lærernes sikkerhet foran elevenes personvern?

Forfatteren ønsker å være anonym av hensyn til hans kone. Dagbladet er kjent med hans identitet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer