KOMMENTARER

Coronapass:

Frykter norske tilstander

Svenskene møter seg selv i døra, skriver Martine Aurdal.

Frykter norske tilstander
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nå gjør svenskene akkurat det samme de nylig kritiserte Norge for: De innfører nye reiserestriksjoner i Norden. Vi slipper ikke lenger inn i Sverige uten coronapass. Alle skal teste seg på grensa, og den svenske statsministeren advarer nordmenn: Vi er velkomne til nabolandet, men bare hvis vi følger norske smittevernregler - med skjenkestopp og strenge regler om hvor mange som får møtes. De frykter norske tilstander.

- Ikke flytt festen over grensa, sa statsminister Margareta Andersson til oss nordmenn på en pressekonferanse torsdag.

Dette er en helomvending. Så seint som i november var svenske parlamentarikere rasende på Norge fordi vi har hatt innreiserestriksjoner for våre nordiske naboer.

Jeg satt på pressebenken da Nordisk råd møttes i København. Moderaternas representant Hans Wallmark skjelte ut statsminister Jonas Gahr Støre, fordi han brukte ordet «importsmitte».

- Dette er pandeminasjonalisme, ropte Wallmark i Folketinget.

En lang rekke framtredende parlamentarikere fulgte opp. Én etter én argumentert de kraftfullt for at Nordisk råd skulle sikre en løsning med reisefrihet innen Norden for seinere kriser. Etter 70 år med passfrihet i Norden, ble pandemiens stengte grenser en trussel mot det nordiske fellesskapet.

De snakket om pandemitalibanere, berlinmurer og et samarbeid i krise. Og sintest var svenskene, på Norge. Nå er det altså de som setter grensene.

Søta bror er plutselig mer sur enn søt. Etter lenge å ha savnet nordmenn på Systembolaget og i Godisfabriken, er nå nordmenn på afterski i Åre eller med hytte i Värmland det aller skumleste svenskene kan tenke seg. Det har de god grunn til: I forrige uke var Norge det landet i Europa med den raskeste økningen i coronasmitte. Vi har ikke kontroll, selv om vi nå har innført strenge tiltak og har grunn til å håpe at de virker inn mot juleferien.

Svenskenes råd til egne borgere er på noen områder enda strengere enn de norske. Der bes uvaksinerte holde seg unna juleselskaper generelt og eldre familiemedlemmer spesielt, og også til å unngå folkemengder i julehandelen. Sverige har fremdeles innreiseforbud for alle land utenfor EU, i motsetning til Norge her vi har åpnet grensene. Først mandag kommer de svenske folkehelsemyndighetenes prognoser over omikron-smitten, og da vil reglene strammes inn ytterligere.

Nå frykter de importsmitte fra Norge. Etter to år med pandemi, vet vi jo godt at skiturister, hyttefolk og julehandlende kan være farlige. Men i motsetning til Norge, legger Sverige opp til systematiske unntak fra reglene, for grenseboere som jobber eller studerer i nabolandet. Pandemien har også tydeliggjort hvor avhengige vi er av hverandre.

Nordmenn er nå Nordens pariakaste. Svenskene vet hvordan det føles. De nølte med å stramme inn helt i begynnelsen av pandemien, og nettopp afterski i Åre og klynger på Sergels torg ble superspreder-eventer som spredte smitten så raskt at den ble vanskelig å kontrollere. Svenskene insisterte lenge på å holde alle butikker, skoler, kafeer og barnehager åpne - så lenge at Sverige ble selve symbolet på en liberal smittevernstrategi. Det vekket internasjonal oppsikt, og ble fulgt tett av internasjonal presse, av WHO og av Donald Trump.

For ett år siden var jeg en av mange som skrev om den svenske coronakommisjonens rapport. Den gang etterlyste jeg litt større ydmykhet hos statsepidemiolog Anders Tegnell, i kommentaren «Slik feilet Sverige». Men som jeg også skrev om tidligere i pandemien: Den svenske og den norske strategien har vært likere enn den til tider landskamp-liknende debatten tyder på.

For mange svensker har pandemien vært fatal. Tallene viser fredag at 15.226 svensker så langt er døde av eller med covid-19, mot 1202 nordmenn. Men akkurat nå har vi flere innlagte på intensivavdelingene i Norge enn i Sverige. Og vi har langt flere smittede med omikron enn nabolandet.

- Stengte grenser i Norden risikerer å skape dype sår, advarte Sveriges utenriksminister Ann Linde for halvannet år siden.

Det er liten tvil om at advarselen hadde noe for seg. Men om Tegnell ikke var ydmyk i fjor, er han i alle fall ikke hoverende nå. Statsepidemiologen kaller den høye omikron-spredningen i Norge for uflaks, ikke for dårlig strategi.

Først om flere år vet vi hvordan pandemihåndteringen til slutt vil vurderes.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer