DEBATT

Fuck the police!

Er tittelen min straffbar?

KAMELEN: Bergensrapperen Marcus Kabelo Mll Mosele ble nylig dømt til å betale 8 000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand. - Bør norske myndigheter kunne straffe Kamelens utsagn?, spør advokat Lars Mathias Undheim. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
KAMELEN: Bergensrapperen Marcus Kabelo Mll Mosele ble nylig dømt til å betale 8 000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand. - Bør norske myndigheter kunne straffe Kamelens utsagn?, spør advokat Lars Mathias Undheim. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Innebærer referansen til den kjente raplåten fra N.W.A at jeg kan gå fri på grunn av ytringsfriheten, og endrer dette seg i så fall om jeg skriver den norske varianten «fuck politi»?

I N.W.As tilfelle ble gruppa arrestert i Detroit hvor de hadde fått forbud mot å synge sangen før en konsert i 1989. De ble ikke straffet for forholdet grunnet det amerikanske rettssystemets måte å betrakte ytringsfriheten. Dette var også korrekt for sangen, som ble skrevet som en protestsang mot opplevd rettsstridig politivold i USA.

Rapperen Kamelen ble nylig dømt til bot på kr 8000 for bl.a. å ha ytret «fuck politi» under sin konsert, mens han var på vei bort mot baren. Han skal da ha ropt «fuck politi» mot to polititjenestemenn som var på jobb og repetert frasen i mikrofonen, slik at deler av publikum gjentok ytringene. Disse ropene er også en del av showet hans til vanlig.

I retten forklarte han at han ikke så polititjenestemennene og argumenterte med at ytringen var beskyttet av den kunstneriske ytringsfriheten. Kristiansand tingrett fant derimot at denne ytringen utgjorde straffbar forulemping av polititjenestemennene etter straffeloven § 156.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer