KOMMENTARER

Fugleskremselet i midten

Trygve Slagsvold Vedum er blitt «alles» problem, men mest av alt Erna Solbergs.

FORSYNER SEG GROVT: Senterpartiet har forsynt seg for grovt av velgermassen. Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADET
FORSYNER SEG GROVT: Senterpartiet har forsynt seg for grovt av velgermassen. Foto: Hans Arne Vedlog / DAGBLADET Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Om ikke politikken er et nullsum-spill, så er i alle fall partibarometeret det. Går noe opp, må noe annet gå ned.

Når Senterpartiet øker sin oppslutning så mye som de har gjort i løpet av de par siste åra, endres balansen kraftig i det politiske landskapet. Nå øker Senterpartiet igjen, med 0,8 prosentpoeng til 18,6 prosent på Ipsos ferske måling for Dagbladet.

SVARTE PÅ KRITIKKEN: Slik svarte Jan Bøhler da han møtte pressen etter at han overraskende meldte overgang til Senterpartiet - til sterk kritikk fra gamle partifeller. Video: Suvatne og Christensen / Dagbladet Vis mer

Senterpartiets voldsomme vekst blir «alles» problem. Derfor kommer også det meste til å dreie seg om Senterpartiet fram mot valget neste høst. Alle de politiske partiene er likevel nødt til å ta hensyn til Senterpartiets nye posisjon når de legger sin strategi fram mot stortingsvalget.

Det er heller ikke utenkelig at Vedum selv vil bidra til å holde på oppmerksomheten. Vi kan jo oppsummere den siste uka:

Vedum sørget for å være den aller siste som slang sine ekstra milliarder på bordet etter at regjeringen og Frp ble enige om den siste krisepakka. Jammen hadde han også flere milliarder å by på enn alle andre. Vedum har også vært aller mest ivrig på å redde Norwegian, iført Norwegian-slips i Vandrehallen på Stortinget.

Og lørdag sjarmerte han hele lineær-tv-Norge da han ble avslørt som mannen bak fugleskremsel-maska i NRKs «Maskorama».

Senterpartiets Sandra Borch kunne samme dag utrope ham til «folkets statsministerkandidat», fra fjøset sitt på gården i Lavangen.

Det har vært skrevet mye (jeg har også bidratt) om hvordan Senterpartiets vekst er en trussel mot Jonas Gahr Støre. Vi hadde en meningsmåling forrige måned som viste at blant velgerne til Ap, Sp og SV var det et knapt flertall som heller ville ha Vedum enn Støre som statsminister.

Det er altså liten tvil om at den trusselen er reell. Senterpartiet viser ingen tegn til å slutte med å drive opposisjonspolitikk mot sine venner i Arbeiderpartiet, med jevnlige angrep og kritikk. Dette er samtidig en slags fordel for Arbeiderpartiet, i alle fall så lenge Ap, SV og Sp har flertall sammen på målingene - slik de har nå.

I en slik konstellasjon er nemlig Ap det naturlige balansepunktet i både klima/miljø-spørsmål, verdispørsmål og økonomiske spørsmål - altså det meste. Senterpartiet kan ikke ta ansvaret for et felles prosjekt på venstresida. De er blitt avhengige av å stå på utsida og sparke inn. Vedum kan være fugleskremsel og «folkets favoritt» så mye han bare vil. Han er likevel ikke noen naturlig, samlende kandidat dersom det blir en reprise på rødgrønn regjering. Så lenge ikke bunnen faller helt ut av Arbeiderpartiet, så er Støre naturlig sjef. Ap stiger for øvrig med to prosent i dagens Ipsos-måling.

For Erna Solberg er det vanskeligere.

Å få Venstre og KrF over sperregrensa på fire prosent oppslutning, har vært regnet som nok til å forlenge Ernas kontrakt som statsminister i Norge. På denne målingen er Venstre over grensa for første gang på lenge, mens KrF ligger under. Analysen fra Ipsos forteller likevel at det ikke ville vært nok med KrF også over.

Senterpartiet har forsynt seg for grovt av velgermassen. Skal Erna Solberg ha sjans til å skaffe et flertall etter valget, må høyresida vinne dem tilbake. Det kan bli vanskelig.

Frp sliter tungt i konkurransen med Sp. Oslo er et interessant eksempel. Der har Senterpartiet nå 7,5 prosents oppslutning, opp fra skarve 2 prosent ved forrige stortingsvalg. Det ville sikret dem to mandater fra Oslo. Jan Bøhler har gått fra Ap til Senterpartiet, og mange har dermed regnet det som først og fremst Ap's problem. Meningsmålingen fra Oslo viser likevel noe mer. Ap er riktignok det partiet som mister flest velgere til Senterpartiet i hovedstaden, men borgerlig side mister samlet sett flere. Ap har fortsatt fem mandater fra Oslo i denne målingen, mens Venstre og Frp mister ett hver.

Dette viser at Senterpartiet har sterk appell blant borgerlige velgere. Høyre vil dessuten ha problemer med å mønstre en effektiv kritikk av Senterpartiet. Når Vedum blir hovedmotstanderen, får det fram kalkulator-Høyre. Innsparings- og sentraliserings Høyre. Sure-Høyre. Ingen stemmer på sure politikere, har Høyres valgkampleder sagt foran de siste valgene.

Det svake punktet de borgerlige kan treffe, er EØS-spørsmålet. Dersom de klarer å plante reell tvil om en rødgrønn regjeringens forhold til vår desidert største handelspartner, kan det skape bevegelser i velgerlandskapet. I en måling for ett år siden var det tross alt flere Sp-velgere som var positive til EØS-avtalen, enn det var negative. Det er nok likevel også noe Senterparti-strategene er oppmerksomme på, og dermed en sak de vil ha interesse av å holde kontroll på.

Senterpartiet er altså langt fra noen drømmemotstander for Erna Solberg, selv om hun blir nødt til å prøve. Arbeiderpartiet på sin side ser nå ut til å ri bølgen, heller enn å kjempe imot. De sørger for å lime seg nokså tett opp til Senterpartiet. Det virker som det tryggeste stedet i norsk politikk akkurat nå. Nærmest fugleskremselet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer