DEBATT

Omikron:

Full nedstenging til over nyttår

Gjennom utilstrekkelige og forsinkete tiltak er landet ført inn i en smittesituasjon med sterkt økende smittetall. Med både delta- og omikron-variantene i omløp er det nødvendig med ny nedstenging av samfunnet.

SVÆRT ALVORLIG: I denne svært alvorlige situasjonen kan ikke regjeringen nok en gang utsette å innføre mer kraftfulle tiltak. Tiltakene som ble innført 13. desember er svakere enn tiltakene fra 4. januar 2021 - selv om situasjonen nå er langt mer truende enn for ett år siden, skriver innsenderne. Her er helseminister Ingvild Kjerkhol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferansen 13. desember. Foto: Heiko Junge / NTB
SVÆRT ALVORLIG: I denne svært alvorlige situasjonen kan ikke regjeringen nok en gang utsette å innføre mer kraftfulle tiltak. Tiltakene som ble innført 13. desember er svakere enn tiltakene fra 4. januar 2021 - selv om situasjonen nå er langt mer truende enn for ett år siden, skriver innsenderne. Her er helseminister Ingvild Kjerkhol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferansen 13. desember. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I slutten av november skrev vi: «Regjeringen har ventet for lenge med å sette inn sterke kontaktbegrensende og andre tiltak nasjonalt. Vaksinasjon er viktig, men ikke tilstrekkelig til å redusere smitte og alvorlig sykdom. Hvis statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol iverksetter sterke restriktive tiltak nå, også på nasjonalt nivå, er det fortsatt mulig å hindre at mange vil bli utsatt for smitte og alvorlig sykdom i jula. Ellers kan nedstengning av samfunnet igjen bli nødvendig».

Lite skjedde. Regjeringens nye tiltak annonsert 3. desember karakteriserte vi som «for lite, for seint», og skrev: «Mange forstår ikke hvorfor regjeringen kom med så vage og til dels selvmotsigende tiltak, og hvorfor så mye skal være frivillig. Vi tror neppe det tar lang tid før regjeringen tvinges til å innse at skarpere lut må til og tvinges til å sette inn sterkere tiltak».

Regjeringen innså at dette var nødvendig og hasteinnkalte til ny pressekonferanse mandag 13. desember. De annonserte nye og mye strengere tiltak, men fortsatt en «bremse-strategi», ikke en «slå ned»-strategi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.