Fersk meningsmåling

Full sprekk

Senterpartiet sprekker i oppløpet og ytre høyre er på frammarsj. Valgkampen er blitt en thriller.

MENINGSMÅLING: Dagbladet har utført ny valgmåling 26. august 2021. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger / Reporter: Steinar Suvatne / Marie Simonsen Vis mer
Publisert

For bare noen måneder siden lå alt an til en udramatisk valgkamp for velgere flest. Det har lenge vært klart at det blir regjeringsskifte, og det ene spenningsmomentet alle snakket om var hvor stort Sp kunne bli.

I løpet av sommeren er alt snudd på hodet. Sp har kollapset og småpartier har fosset fram. I Ipsos ferske måling for Dagbladet er til og med Demokratene, det nasjonalkonservative partiet til høyre for Frp, inne med en representant for andre måling på rad. Samtidig gjør også Frp et hopp, mens de to største partiene, Høyre og Ap, klarer ikke å løfte seg.

Først og fremst er augustmålingen enda en kalddusj for Sp. Et fall på 6,8 prosentpoeng fra juni, til 12,5 prosent, er signifikant og kan ikke avvises som bare en enkeltmåling. Tendensen bekreftes av flere andre målinger de siste dagene. Sp har mistet nesten hver annen velger siden desember i fjor i Dagbladets målinger.

Senterpartiet var forberedt på at den skyhøye oppslutningen denne vinteren og våren ikke ville holde helt til mål, men dette begynner å likne full sprekk på oppløpssiden. Det må føles bittert.

Forklaringene på Sps dramatiske fall har vært mange. Åpenbart har ikke valgkampen så langt handlet om sakene Sp har eierskap til, og som ga Trygve Slagsvold Vedum status som en jovial riksprofet. Sp har slitt tungt i klimadebatten som tok all oksygen i valgkampen etter sjokkrapportene fra FNs klimapanel og det internasjonale energibyrået, IEA. Sp skal ikke konkurrere med MDG, men må ha troverdige svar på tidens viktigste spørsmål. I stedet har Vedum rotet seg bort i en kamp for dieselbilen, som om han leder et lite bompengeparti. Meningsmålingen viser dessuten at Vedums stjerne har falmet kraftig. Han er fullstendig parkert i statsministermålingen, og det å utrope ham til statsministerkandidat framstår mer og mer som en strategisk bommert. Hans egne velgere er heller ikke så begeistret for partilederen som for noen måneder siden. Antallet som mener han gjør en god jobb har falt merkbart.

En som har hatt svar i klimadebatten, er Sylvi Listhaug. Miljøpartier og fagfolk liker ikke svarene, men det er bare en bonus for antielitistiske populister. Folk flest bor i Kina, har vært Frps forførende budskap. Vi må rense der det monner, kjøpe kvoter og fortsette å bore til siste dråpe. Hun er ingen vulgær klimafornekter som forgjengeren Carl I. Hagen, men kan snarere høres ut som en pragmatisk Jens Stoltenberg rundt århundreskiftet.

Med sammenbruddet i Afghanistan fikk dessuten Listhaug sjansen til å snakke om innvandring igjen som partiet fortsatt er avhengig av å minne velgerne om. Men det er fortsatt et stykke igjen til 15,2 prosent som Frp fikk i forrige stortingsvalg. Noen av disse velgerne kan ha gått til Demokratene, som er inne med en representant på tinget i andre måling på rad. Her er det ekstremt små marginer, og det er lite sannsynlig at det nasjonalkonservative partiet klarer å ta steget inn i rikspolitikken i dette stortingsvalget. Men hvem hadde trodd at det skulle være rom for et parti til høyre for Frp med Listhaug som partileder?

Den gode nyheten for Jonas Gahr Støre er at hans drømmeregjering, Ap, SV og Sp, fortsatt har et knapt flertall. Han har neppe noe imot at Ap igjen er trioens storebror. Den dårlige nyheten er at den posisjonen ikke skyldes framgang for Ap. Partiet vaker fortsatt rundt et historisk lavt nivå, nå på 23,6, og det forteller mye om partiets fall fra toppen at det jubles over meningsmålinger som for ikke lenge siden ville utløst krisestemning på Youngstorget.

Det er SVs stabile framgang som sikrer fortsatt flertall for trekløveret. SV nærmer seg nivåer fra Kristin Halvorsens storhetstid, og det skyldes ikke klimaløftet alene, selv om SV også har nytt godt av det. SV har sakte, men sikkert bygget seg opp og breiet seg ut over flere år og har hatt gode målinger i lengre tid. Det er derfor grunn til å tro at det holder til valgdagen.

Men Støre kan ikke være sikker. I vinter fortalte målingene at Rødt og MDGs oppslutning hadde lite å si siden Sp var så stort. Nå kan plutselig små endringer gjøre Støre avhengig av de to ultimatumpartiene som han mener står så langt fra Ap politisk at de ikke kan sitte i regjering sammen. Innspurten i valgkampen blir en thriller.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer