Gå gratis på museum

LONDON (Dagbladet): Et av Labours valgløfter fra 1997 er omsider i ferd med å bli oppfylt. Det gjelder løftet om at alle museer skal bli gratis. Margaret Thatcher tvang museene til å ta inngangspenger for å redusere statens bidrag, og resultatet var at folk flest ikke hadde råd å besøke dem.

  • Fra 22. november blir Victoria og Albert gratis, Naturhistorisk og Teknisk museum (Science Museum) følger etter 1. desember. Fra før er Nasjonalgalleriet, Tate og Tate Modern, British Museum og Portrettmuseet (National Portrait Gallery), Serpentine Gallery, Wallace Collection og Whitechapel gratis.

London er et kunstsenter med utallige private og offentlige gallerier. For tida er det flere interessante utstillinger. Mest populær er Vermeer-utstillingen, som fikk en bred omtale i Dagbladet av Harald Flor den 18. juli. Denne utstillingen er ikke gratis, og man bør forhåndsbestille.

  • En stor kontrast finner man i Victoria og Albert-museet, hvor den amerikanske glasskunstneren Dale Chihuly er sommerens hovedattraksjon. Hans glassvaser og skulpturer i alle regnbuens farger er oppsiktsvekkende og vakre. I Pirelli-hagen har han en åtte meter høy fontene i mangefarget glass som kalles «Lystårnet» - et oppsiktsvekkende glassarbeid.
  • Chihuly startet Pilchuck glassakademi i Washington, og han har gjort glassblåsing til en anerkjent kunstart. Arbeidene hans er utstilt i 180 museer verden over. Han er den offisielle kunstneren under de olympiske vinterleker neste år. Victoria og Albert tar fortsatt 5 pund i inngangspenger for voksne.

Royal Academy på Piccadilly har flere interessante utstillinger denne sommeren, og jeg vil nevne spesielt «Fra Ingres til Matisse». Denne utstillingen omfatter 50 franske mesterverk fra private amerikanske samlinger i Baltimore. Her kan man se malerier av Ingres, Rousseau, Pisarro, Cézanne, Gauguin og Matisse som ikke har vært utstilt i Europa på mange år.

  • Portrettmuseet National Portrait Gallery ligger like ved Nasjonalgalleriet på Trafalgar Square. Der vises tre utstillinger som er verd å se: BPs Portrait Award, hvor vinneren i år ble Stuart Pearson Wright, en annen interessant utstilling er «The Beautiful and the Damned», som er tidlig fotokunst. I tillegg er det en utstilling av Philippe Halsmans beste fotografier - blant annet et berømt portrett av Audrey Hepburn. Det er gratis adgang.
  • Etter å ha gått rundt der er det verd å ta en tur opp i galleriets restaurant, som stadig blir framhevet i restaurantspaltene.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.