LEDER

Dagbladet mener:

Gambler med
klimamål

Det er for mye fram og tilbake med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Nå snur han på ett av sine egne valgløfter. Taperen er norske klimamål.

GAMBLERE: Statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide under klimakonferansen COP26 i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB
GAMBLERE: Statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide under klimakonferansen COP26 i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Stikk i strid med det klimaministeren selv har lovet, så kommer det ingen tydelig plan for hvordan regjeringen skal nå Norges klimamål.

I Hurdalsplattformen, som er den Støre-regjeringen styrer på, står det at den vil «Raskt utarbeide en ny klimaplan for hele økonomien, som kutter utslipp i tråd med Norges klimamål». I Klassekampen slår Barth Eide fast at det ikke blir noe av en slik plan.

Nå er det selvsagt ikke flere uforpliktende planer og vage løfter klimapolitikken trenger. Det viktigste er handling. Regjeringens problem er likevel dette: Da Solberg-regjeringen la fram sin klimaplan, ville ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet øke CO₂-avgiften så mye som foreslått. Dermed endte de nåværende regjeringspartiene opp med mindre klimakutt enn det som var mulig å få til.

Attpåtil har Støre-regjeringen økt Norges klimamål. Eller, det er ikke så lett å si heller. Som vi har skrevet om tidligere, er det full forvirring om Norges klimamål. Men hvordan den skal sørge for å nå dem vil uansett forbli et mysterium.

Avgrunnen mellom hva denne regjeringen lover på klimafeltet og hva den faktisk leverer av konkrete planer, begynner å bli forstemmende.

Regjeringen sier den vil bygge så mye havvind at Norge skal øke produksjonen av fornybar energi med 80 prosent. Men den har ikke levert noen plan for det.

Norge skal kutte 55 prosent av utslippene innen 2030. Men den vil ikke gjøre målet forpliktende ved å melde det inn til FN og EU. Nå vil den heller ikke legge fram en plan som skal vise hvordan vi når dem.

Det skal i stedet tas inn i de årlige statsbudsjettene. Barth Eide peker på at det vil være mer forpliktende. CO₂-utslipp skal telles på samme måte som penger. Det har han kanskje rett i, men klimapolitikk bør planlegges over flere år – ikke bare være opp til dragkampene i de årlige budsjettforhandlingene.

Dersom Barth Eide virkelig mener at dette vil gjøre klimapolitikken mer ambisiøs, er det bare å spørre seg selv hvorfor han har vært så tilbakeholden med å dele nyheten. Opposisjonen har lenge etterlyst informasjon om hva Barth Eide har tenkt å foreta seg for å nå de nye klimamålene. Svaret han gir er ikke overbevisende.

Det er enkelt å delta i en konkurranse om å sette seg de mest ambisiøse klimamålene. Men dersom man ikke legger noen tydelig plan for å nå dem, er det å gamble med framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer