LEDER

Dagbladet mener:

Gambler med
klimamål

Det er for mye fram og tilbake med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap). Nå snur han på ett av sine egne valgløfter. Taperen er norske klimamål.

GAMBLERE: Statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide under klimakonferansen COP26 i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB
GAMBLERE: Statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide under klimakonferansen COP26 i Glasgow. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Stikk i strid med det klimaministeren selv har lovet, så kommer det ingen tydelig plan for hvordan regjeringen skal nå Norges klimamål.

I Hurdalsplattformen, som er den Støre-regjeringen styrer på, står det at den vil «Raskt utarbeide en ny klimaplan for hele økonomien, som kutter utslipp i tråd med Norges klimamål». I Klassekampen slår Barth Eide fast at det ikke blir noe av en slik plan.

Nå er det selvsagt ikke flere uforpliktende planer og vage løfter klimapolitikken trenger. Det viktigste er handling. Regjeringens problem er likevel dette: Da Solberg-regjeringen la fram sin klimaplan, ville ikke Arbeiderpartiet og Senterpartiet øke CO₂-avgiften så mye som foreslått. Dermed endte de nåværende regjeringspartiene opp med mindre klimakutt enn det som var mulig å få til.

Attpåtil har Støre-regjeringen økt Norges klimamål. Eller, det er ikke så lett å si heller. Som vi har skrevet om tidligere, er det full forvirring om Norges klimamål. Men hvordan den skal sørge for å nå dem vil uansett forbli et mysterium.

Avgrunnen mellom hva denne regjeringen lover på klimafeltet og hva den faktisk leverer av konkrete planer, begynner å bli forstemmende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.