Bryter Foreningen Tryggere Ruspolitikk loven når de tilbyr analyse og testing av ulovlige rusmidler?
Det mener i hvert fall Helsedirektoratet i det som framstår som en merkelig forståelse av det norske lovverket.

Mener dette er ulovlig
Det var i fjor at foreningen, som jobber for en ny ruspolitikk med fokus på skadereduksjon, startet en tjeneste med analyse av innholdet i diverse ulovlige rusmidler. Målet er å avdekke urenheter og særlig sterke doser slik at risikoen for overdose reduseres for brukerne. Allerede påstår foreningen å ha avdekket «juks» med stoffene som er analysert, altså at brukerne fikk noe annet enn de betalte for. Det kan ha reddet liv.
Foreningen søkte Helsedirektoratet om støtte til prosjektet som et «rusmiddelforebyggende tiltak». Ikke bare ble søknaden avslått, men Helsedirektoratet påstår at praksisen er ulovlig.
«Tiltaket vil være medvirkning til ulovlige handlinger og er dermed i seg selv også ulovlig», skriver direktoratet i sitt avslag. Den tynne argumentasjonen er at siden narkotika er forbudt, er det også forbudt å teste det for farlige stoffer og virkningsgrad. Det har gjennom mange år vært en mye brukt argumentasjon mot tiltak som reduserer skade for rusbrukere, men det gjør den ikke særlig god. Tvert imot er det en etterlevning fra en skadelig måte å håndtere bruk av ulovlige rusmidler på.
I så fall kan man argumentere for at ganske mye annet av dagens skadeforebyggende tiltak er ulovlige, slik som sprøyterom, utdeling av reine sprøyter og heroinassistert behandling.
Det er det selvsagt ikke.
Dette går inn rett i kjernen av en kjent debatt om norsk ruspolitikk. Om hvorvidt det er best å lage politikk for totalt avhold fra narkotika, eller om vi bør satse pengene på skadereduksjon – altså å begrense de negative sidene og skadene ved ulovlig rusbruk.
Årevis med satsing på det første, altså avholdslinja, har dårlige resultater å vise til. Norge har skyhøye overdosedødsfall og en ruspolitikk som skader mer enn den hjelper.
Alternativet – skadereduksjon – er mye bedre egnet til det som bør være målet: Å hindre overdosedødsfall, og å redusere skader og utenforskap for dem som sliter.
Helsedirektoratet må roe seg ned, og i verste fall settes på plass av regjeringen. Initiativet med rustesting er fornuftig og bør ikke stanses.
Helsedirektoratet skal være en faglig autoritet på helsepolitikk. Her står argumentasjonen til stryk – både fra et moralsk og helsefaglig perspektiv.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!