KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Går med et nødskrik

Høyre ser ut til å kare seg så vidt over krise-grensa på 20 prosent. Skuffende alt i alt, men bedre enn ventet.

VIL TA FYR: Samtidig er det nå liten tvil om at Erna snarlig er fjerna. Både som statsminister og høyst trolig også som Høyre-leder. Allerede i kveld vil spekulasjonene om hvem som skal overta som leder av Høyre ta fyr. Foto: Heiko Junge / NTB
VIL TA FYR: Samtidig er det nå liten tvil om at Erna snarlig er fjerna. Både som statsminister og høyst trolig også som Høyre-leder. Allerede i kveld vil spekulasjonene om hvem som skal overta som leder av Høyre ta fyr. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Krise eller ikke krise? Det var spørsmålet på Høyres valgvake i kveld. Snittet av målingene den siste uka ga partiet en oppslutning på 19 prosent. Det ville være et valgresultat som framsto utenkelig seinest i mars. Men mars er også et halvt år og et famøst sushi-måltid siden.

Nå ser partiet ut til å kare seg så vidt over krise-grensa på 20 prosent. Skuffende alt i alt, men bedre enn ventet. Og ikke minst, så ser partiet ut til å kopiere den samme innspurten som ga Arbeiderpartiet et ok valgresultat i 2013, og som reddet historiens dom over Jens Stoltenbergs statsministertid. Nå redder også Erna Solberg sitt ettermæle, om enn med et nødskrik.

Samtidig er det nå liten tvil om at Erna snarlig er fjerna. Både som statsminister og høyst trolig også som Høyre-leder. Allerede i kveld vil spekulasjonene om hvem som skal overta som leder av Høyre ta fyr. Av aktuelle kandidater er det Tina Bru, Henrik Asheim og Ine Eriksen Søreide som nevnes oftest. Men erfarne sluggere som Monica Mæland og Jan Tore Sanner har også sine tilhengere i partiet.

De siste ukene vil garantert spille inn i vurderingene som nå skal tas i partiet. Den begrensede Erna-effekten gjennom denne valgkampen betyr nok at få vil tviholde på at hun skal lede partiet gjennom kommunevalget om to år. Isteden vil det sette fart på jakten etter en ny giv. At Høyre slet såpass med å skape entusiasme i valgkampens siste uker, vil trolig også gjøre at flere vil ønske et klarert brudd med Ernas prosjekt.

Helt uten makt nasjonalt og med en betydelig mindre stortingsgruppe, er det en formidabel jobb som ligger foran den som får oppgaven med å lede partiet, krise eller ei.

Den første store utfordringen blir å vinne tilbake de store byene om to år. I dag er de tre største Høyre-kommunene i landet bastionene Bærum, Asker og Sandefjord. Det er også de eneste av de 20 største kommunene i landet hvor Høyre i dag sitter ved makten.

Det er på ingen måte godt nok for Høyre.

På veien mot 2023 blir det viktigste valget hvor Høyre skal plassere seg i spørsmålene som har preget både denne valgkampen og den for to år siden: Klima, samferdsel og andre «grønne» spørsmål.

Der vil det nå stå en kamp innad i partiet.

På den ene siden står de store byene. Der tyder alle målinger på at Høyre vil bli nødt til å legge seg nærmere sentrum og politikken som tydeligst har vært frontet av Miljøpartiet de Grønne, for å kunne vinne tilbake makten. De siste ukene har også signalene fra kandidater og tillitsvalgte i de samme byene vært at Høyre må stramme til klimapolitikken ytterligere i åra framover.

På den andre siden står Høyre-lag i distriktene og langs kysten. De har fulgt hvordan partiet har falt markant på målingene etter at regjeringen la fram en omlegging av oljeskatteregimet. Der vil ethvert hint om et Høyre som skal bli betydelig grønnere og mer urbant bli svært dårlig mottatt.

Det er også i kystfylkene, fra Agder i sør til Troms og Finnmark i nord, at Høyre i år ser ut til å ha gått mest tilbake.

Hvordan Høyre løser denne avveiingen, vil også få betydning for det neste store hinderet: Å samle en borgerlig koalisjon før stortingsvalget i 2025. Det er langs denne politikk-aksen at motsetningene er størst internt på borgerlig side.

At Frp ser ut til å gå like mye tilbake fra 2017, gir Høyre sårt tiltrengt arbeidsro og autoritet på borgerlig side. Så får tiden vise om det holder for en borgerlig side som er mer splittet enn på lenge. Hvis ikke kan det bli lenge til neste gang en statsminister taler på Høyres valgvake.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer