KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Går med et nødskrik

Høyre ser ut til å kare seg så vidt over krise-grensa på 20 prosent. Skuffende alt i alt, men bedre enn ventet.

VIL TA FYR: Samtidig er det nå liten tvil om at Erna snarlig er fjerna. Både som statsminister og høyst trolig også som Høyre-leder. Allerede i kveld vil spekulasjonene om hvem som skal overta som leder av Høyre ta fyr. Foto: Heiko Junge / NTB
VIL TA FYR: Samtidig er det nå liten tvil om at Erna snarlig er fjerna. Både som statsminister og høyst trolig også som Høyre-leder. Allerede i kveld vil spekulasjonene om hvem som skal overta som leder av Høyre ta fyr. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Krise eller ikke krise? Det var spørsmålet på Høyres valgvake i kveld. Snittet av målingene den siste uka ga partiet en oppslutning på 19 prosent. Det ville være et valgresultat som framsto utenkelig seinest i mars. Men mars er også et halvt år og et famøst sushi-måltid siden.

Nå ser partiet ut til å kare seg så vidt over krise-grensa på 20 prosent. Skuffende alt i alt, men bedre enn ventet. Og ikke minst, så ser partiet ut til å kopiere den samme innspurten som ga Arbeiderpartiet et ok valgresultat i 2013, og som reddet historiens dom over Jens Stoltenbergs statsministertid. Nå redder også Erna Solberg sitt ettermæle, om enn med et nødskrik.

Samtidig er det nå liten tvil om at Erna snarlig er fjerna. Både som statsminister og høyst trolig også som Høyre-leder. Allerede i kveld vil spekulasjonene om hvem som skal overta som leder av Høyre ta fyr. Av aktuelle kandidater er det Tina Bru, Henrik Asheim og Ine Eriksen Søreide som nevnes oftest. Men erfarne sluggere som Monica Mæland og Jan Tore Sanner har også sine tilhengere i partiet.

De siste ukene vil garantert spille inn i vurderingene som nå skal tas i partiet. Den begrensede Erna-effekten gjennom denne valgkampen betyr nok at få vil tviholde på at hun skal lede partiet gjennom kommunevalget om to år. Isteden vil det sette fart på jakten etter en ny giv. At Høyre slet såpass med å skape entusiasme i valgkampens siste uker, vil trolig også gjøre at flere vil ønske et klarert brudd med Ernas prosjekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer