DEBATT

Klimapolitikk:

Garantisten for grønn omstilling

Hvis vi skal ta utgangspunkt i Arbeiderpartiets partiprogram vil den neste regjeringen være den første som sikrer at vi når klimamålene.

ANSVAR: Som landets største parti, og leder for en ny regjering, har Arbeiderpartiet et avgjørende ansvar for at Norge lykkes med den grønne omstillingen, skriver kronikkforfatterne. Her er Aps representanter samlet ved åpningen av det 166. storting i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ANSVAR: Som landets største parti, og leder for en ny regjering, har Arbeiderpartiet et avgjørende ansvar for at Norge lykkes med den grønne omstillingen, skriver kronikkforfatterne. Her er Aps representanter samlet ved åpningen av det 166. storting i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Klimakrisen er det største problemet vi har i fellesskap, og det er en krise som må møtes med fellesskapsløsninger. Vi har ingen tid å miste når utslippene skal kuttes med 55 prosent til 2030, og til null i 2050. Veien dit legges på Hurdalssjøen denne uken.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Som landets største parti, og leder for en ny regjering, har Arbeiderpartiet et avgjørende ansvar for at Norge lykkes med den grønne omstillingen. Å skape jobber som kutter utslipp må være kjernen i regjeringens politiske prosjekt de neste fire årene.

Hvis vi skal ta utgangspunkt i Arbeiderpartiets partiprogram vil den neste regjeringen være den første som sikrer at vi når klimamålene, som stanser tapet av natur og artsmangfold, og som får økonomien over i en sirkulær og grønn omstilling.

Det vil være en regjering som får folk med på laget når klimakrisen skal løses, som iverksetter klimatiltak med rettferdig fordeling, og som sikrer at folk flest har en trygg jobb og levelige kår i hele landet. Det er den klare forventningen vi har til Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran når de kommer ut av møterommene på Hurdalssjøen.

For det er jo ikke slik at klima- og miljø forsvant som prioritet med SVs utgang fra sonderingene – selv om kommentatorer, miljøbevegelse og politikere kappes om å male et slikt bilde. Tvert imot er Arbeiderpartiet helt klar på at klima skal være rammen rundt all politikk. Det forplikter både de som forhandler, og de som skal gjennomføre når en ny regjering er klar.

Klimapolitikk er mye mer enn for eller mot letestans nå. Den største utfordringen er omstilling til bærekraftige næringer for folk over hele landet, hvor det har gått altfor sakte under den forrige regjeringen. Arbeiderpartiets program er fullt av løsninger for det, som en ny regjering må levere på.

Ved å legge frem en ny petroleumsmelding som skal redusere den finansielle risikoen og klimarisikoen for norsk økonomi, kan vi få en kunnskapsbasert omstilling av vår største næring. Ved å innføre sektorvise karbonbudsjett som alle departementer må forholde seg til, sikrer vi kontroll på at vi når mål om kutt og naturbevaring.

Og ved å opprette et nasjonalt råd for rettferdig omstilling der arbeidslivets parter har en sentral rolle, sikrer vi at både næringslivet og arbeidsfolks kunnskap danner grunnlaget for omstillingen.

Samtidig må CO2-avgiften økes til 2000 kr i 2030, for å sikre både fart og retning for næringene som skal satse på grønn industri i stedet for å fortsette med olje- og gassleting. Arbeidskraften må også med, og ikke finne det mer lukrativt å fortsette i fossilindustrien. Hvis vi ikke lykkes med dette, er det fare for at andre land utvikler og industrialiserer de grønne løsningene først.

Åtte år med Høyre-styre har bidratt til økte økonomiske forskjeller i landet vårt. Arbeiderpartiets politikk er innrettet for at løsninger skal tilpasses slik at den gir rettferdig fordeling av kostnadene ved omstilling. Rettferdighet handler ikke kun om kostnader, men også om å skape gode liv og økt verdiskaping der folk bor.

Arbeiderpartiet må vinne frem med satsinger på naturbaserte løsninger som vern av myr og tareskog, og gjennomføre en naturrisikovurdering av norsk økonomi slik vi har gjort for klima. Klima og miljø må vektlegges sterkere i offentlige anskaffelser og hensynet til natur og klima må gis større vekt i plan og bygningsloven. Slik kan vi redde naturen som er grunnlaget for både arbeidsplasser og gode liv over hele landet.

Også i utenrikspolitikken må vi få et taktskifte for klima. Både fordi fellesskapsproblemer som rammer oss alle må løses med investeringer i globale fellesskap. Men også fordi der er i Norges interesse å bidra til et stabilt klima som reduserer faren for nye pandemier, økt migrasjon, flere flommer, skogbranner og ødelagte avlinger. Arbeiderpartiet må lede an ved å doble bistanden til klima- og natur, gjennom regnskogsatsingen og investeringer i fornybar energi.

Med oljefondet må vi også vise lederskap, ved å stille krav om investeringer som er i tråd med 1,5-graders målet fra Parisavtalen.

Sosialdemokratiet er tuftet på prinsippet om at politikken skal bidra til å redusere forskjellene. De som har størst betalingsevne skal bidra mest til samfunnets kostnader for det grønne skiftet. Det må gjelde både nasjonalt, og internasjonalt.

Stortingsvalget 2021 var et taktskifte. Velgerne viste med all tydelighet at de vil ha en politikk for landet som både svarer på klima- og miljøutfordringene, og reduserer økende forskjeller. Arbeiderpartiet tar det ansvaret. Nå må vi vise frem vår politikk for næringsliv, arbeidsplasser og et rettferdig grønt skifte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer