KOMMENTARER

Russland og regjeringsskifte

Geografi som skjebne

Et regjeringsskifte etter valget vil føre til et litt annet, men likevel mye mer fruktbart, forhold til vår store nabo i øst, skriver Morten Strand.

LITE Å SKÅLE FOR: Erna Solberg sammen med Vladimir Putin i St. Petersburg i 1919. Men de to ha lite å skåle for. Foto: NTB
LITE Å SKÅLE FOR: Erna Solberg sammen med Vladimir Putin i St. Petersburg i 1919. Men de to ha lite å skåle for. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norges forhold til Russland er vår viktigste relasjon til verden etter vårt forhold til EU. Russland er Norges skjebne, tildelt ved fødselen, om man vil. Og hovedgrunnen til at vårt forhold til USA er viktig, er - nettopp - Russland.

Geografi er skjebne. Så når vi ser på verden fra Oslo eller Kirkenes, så må vi også være så rimelige og kloke at vi innrømmer Russland retten til å se på sin omverden fra Moskva. For uansett hvor banalt der er, så er det grunn til å minne om at perspektiv er viktig - av og til avgjørende - for å forstå utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Geopolitiske spenninger fra lenge før Den kalde krigens tid gjør Russland til det som av og til er en motstander, og av og til en utfordrer. Og en sjelden gang til en nesten uproblematisk venn. Geo-politiske interesser, økonomi, kultur, religion, og ikke minst militære forhold mellom naboer, gjør at forholdet til Russland balanserer på en stram line mellom konfrontasjon og grensesetting på den ene siden, og dialog og samarbeid på den andre.

En regjering ledet av Arbeiderpartiet vil bringe balansepunktet mer i retning av dialog og samarbeid, enn det regjeringen Solberg har representert. En debatt i NRKs Urix på lørdag sist helg, mellom lederen av Stortingets utenrikskomite, Anniken Huitfeldt (Ap), og nestlederen Michael Tetzschner (Høyre), understreker poenget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer