Den norske barnetrygden nærmer seg 80 år. Kanskje er det derfor den har så mange skjønnhetsfeil.
I motsetning til de fleste andre velferdsgoder og ytelser har barnetrygden stort sett stått på stedet hvil de siste åra. Mellom 1996 og 2019 ble den ikke engang justert for inflasjon, og dermed har den i realiteten blitt mindre verdt for hvert år som har gått. Så fikk KrF omsider forhandlet inn en liten økning – den første på over 20 år.
Barnetrygden er en universell ordning, som betyr at du får den utbetalt uansett om du er rik eller fattig. Så lenge du har barn, så klart.
Men det finnes en gruppe mennesker som ikke får ta del i økningen av barnetrygden. Nemlig de som mottar sosialhjelp og bor i en kommune som avkorter den mot barnetrygden.
Litt enklere forklart betyr det at kommunen gir deg mindre i sosialhjelp fordi de mener at barnetrygden teller som inntekt. Det er et svært problematisk syn på hvem barnetrygden er til for. Den er ikke først og fremst en inntekt foreldrene har, det er en ytelse som skal rette seg mot barna.
Dette er dessverre ikke et marginalt fenomen heller. To av tre kommuner gjør det på denne måten. Nå skal det bli en slutt på. SV har fått regjeringen med på å endre loven slik at kommuner ikke lenger skal regne ut sosialhjelpen på denne måten lenger.
Siden kommunene i dag lov til å regne barnetrygden som inntekt kan du få følgende, absurde scenario: en familie med to millioner kroner i husholdningsinntekt og tre barn får mer penger å rutte med dersom barnetrygden øker. En enslig sosialhjelpsmottaker i for eksempel Trondheim, merker ingenting til denne økningen. Kommunen reduserer sosialhjelpen fordi den regner barnetrygden som inntekt.
Det er rett og slett en smålig ordning, og en urettferdig måte å få kommunale budsjetter til å gå opp på.
I verste fall får dette store konsekvenser for de barna som sårt trenger pengene. Å være barn av en sosialhjelpsmottaker kan bety at du ikke har råd til å gå i bursdager, å delta på fotballtrening eller å være med på kinotur med venner.
I Norge er det over 100 000 barn som vokser opp i fattigdom. Det har de ikke akkurat valgt selv. Om noe burde barnetrygden økes mer for de gruppene som trenger det mest.