DEBATT

Adopsjonsloven

Gikk ikke som vi hadde håpet

Den nye adopsjonsloven gir utfall ingen forstår. Tilsynelatende heller ikke blant de som var med å vedta den. Nå får Stortinget mulighet til å rydde opp.

«PAPIRLØSE»: Vi trodde den nye adopsjonsloven skulle bane vei for oss. Men det gikk ikke som vi hadde håpet. Vi er fortsatt «papirløse», og står ikke juridisk nærmere hverandre enn vi gjør til det første tilfeldige mennesket vi passerer på fortauet, skriver Kim Hannibal Hannisdal og Aurora Hannisdal, her fotografert på åttitallet. Foto: Privat
«PAPIRLØSE»: Vi trodde den nye adopsjonsloven skulle bane vei for oss. Men det gikk ikke som vi hadde håpet. Vi er fortsatt «papirløse», og står ikke juridisk nærmere hverandre enn vi gjør til det første tilfeldige mennesket vi passerer på fortauet, skriver Kim Hannibal Hannisdal og Aurora Hannisdal, her fotografert på åttitallet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det var vinteren for to år siden. To måneder før hadde Stortinget vedtatt endringer i adopsjonsloven som for oss skulle bane vei for at Aurora kunne adopteres av Kim. Søknaden var sendt. Den ville etter alle solemerker gå gjennom. Nå var det bare å invitere til stor familie- og vennefest.

«Velkommen til adopsjonsfest! Vi, Aurora og Kim, har vært papirløse familiemedlemmer for hverandre siden 1987. Det har vi bestemt oss for å endre på. Vår adopsjonssøknad ligger til behandling når denne invitasjonen skrives. Går det som vi håper, er Aurora Kims adoptivdatter før påske.»

Det gikk ikke som vi hadde håpet og trodd. Ene og alene fordi det hadde vært kontakt mellom Aurora og hennes biologiske far mens han levde, konkluderte Barne- ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) at adopsjon ikke er til Auroras beste. Alle øvrige vilkår for adopsjon var oppfylte.

At Aurora, en voksen kvinne, selv mener å vite hva hennes beste er og er uenig i Bufdirs konklusjon, har ingen betydning. Avslaget står, alle klager er avviste. Sivilombudet finner saksbehandlingen i sin skjønneste orden og saken kan ikke ankes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer