DEBATT

Strandsonen

Gikk kunnskapen i glemmeboka igjen, Njåstad?

Det er alvorlig at et medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen erkjenner total mangel på kunnskap om loven han nå vil endre.

OVERSIKT?: Helge André Njåstad (Frp) hevder at politikere «har mistet oversikten over hvem som egentlig bestemmer over privat eller offentlig eiendom. Ingen vet hva man kan bygge hvor…». Han snakker antakelig på egne vegne, skriver innsenderne. Foto: Vidar Ruud / NTB
OVERSIKT?: Helge André Njåstad (Frp) hevder at politikere «har mistet oversikten over hvem som egentlig bestemmer over privat eller offentlig eiendom. Ingen vet hva man kan bygge hvor…». Han snakker antakelig på egne vegne, skriver innsenderne. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Ingen politikere skal frarøve allmennheten tilgang til all kystlinje, strand, skog og fjell», svarer Fremskrittspartiets Helge André Njåstad SV i en kronikk i Dagbladet.

Han har tydeligvis glemt sitt eget forslag som gjør nettopp dette.

Njåstad fortsetter med å hevde at «problemet er ikke at folk bygger i strandsonen. Problemet er at det ikke er nok flotte offentlige strandområder».

Ned i glemselen gikk visst også logikken. Grunnen til at det ikke er nok flotte offentlige strandområder, er jo nettopp at folk bygger private brygger, badehus og yachtplasser nettopp der det før var offentlig.

Njåstad hevder også at politikere «har mistet oversikten over hvem som egentlig bestemmer over privat eller offentlig eiendom. Ingen vet hva man kan bygge hvor…». Han snakker antakelig på egne vegne. Det er alvorlig at et medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen erkjenner total mangel på kunnskap om loven han nå vil endre.

Den noe tørre Plan- og bygningsloven skal nemlig «fremme bærekraftig utvikling til beste for den enkelte, samfunnet og framtidige generasjoner.» Den ble evaluert for ikke lenge siden, og konklusjonen er at loven fungerer godt, men den viser at summen av små enkeltvedtak om utbygging, er en trussel for ivaretaking av naturmangfoldet. Frps forslag vil gjøre dette mye, mye verre.

Njåstad påstår at SV mener at verdiskaping ikke er viktig. Det er selvfølgelig bare tull. Men den kortsiktige ødeleggelsen Njåstad tar til orde for, er ikke en bærekraftig verdiskaping som faktisk kan fungere i framtida. Skal vi ha verdiskaping i naturen, må vi bruke kunnskapen vi sitter på. Da må vi også sørge for at de som bryr seg om den naturen som skal brukes, får være med og bestemme.

Njåstad har helt rett i at vi har mange dyktige lokalpolitikere, som kjenner lokale verdier og behov godt, og er i stand til å ta gode helhetsvurderinger. Men noen ganger blir forholdene for små til at beslutningene ivaretar helheten godt nok. Da må vi ha en måte å ta vare på naturen både lokalt og nasjonalt.

Nedbygging av strandsona i Oslofjordområdet og rundt de fleste byene langs kysten er et trist, men godt eksempel på hvordan summen av enkeltsaker kan gi helt feil resultat.

Frps utsendte i kommunalpolitikken kan jo tenke over én ting. Han kan utfordre regjeringa på å sørge for at det blir flere av de flotte offentlige strandområdene vi alle har rett til å bruke. Statsbudsjettet det forhandles om i disse dager er en ypperlig mulighet for å få det til, denne posten har stått på stedet hvil i mange år.

Problemet med få offentlige strandområder er regjeringens og Frps skyld. Det skal de gjøre enda mye verre med dette forslaget, og skal vi tro Helge André Njåstad, har ikke Frp skjønt alvoret.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer