DEBATT

Amerikanske baser:

Gir USA fritt spillerom

Det er uklokt å gi USA så vide fullmakter som baseavtalen åpner for.

DYPT SPLITTET: USA er dypt splittet etter fire år med Trump-styre. Vi vet dessverre ikke hva slags utenrikspolitikk som vil føres når Joe Bidens presidentperiode er over, eller hva slags mental tilstand en eventuell ny president fra 2024 vil ha, skriver innsenderen. Her taler Biden under et NATO-møte tidligere i år. Foto: Markus Schreiber / AP
DYPT SPLITTET: USA er dypt splittet etter fire år med Trump-styre. Vi vet dessverre ikke hva slags utenrikspolitikk som vil føres når Joe Bidens presidentperiode er over, eller hva slags mental tilstand en eventuell ny president fra 2024 vil ha, skriver innsenderen. Her taler Biden under et NATO-møte tidligere i år. Foto: Markus Schreiber / AP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I disse dager behandler Stortinget tilleggsavtalen for forsvarssamarbeid med USA, også kjent som baseavtalen. NATO-motstanderne SV og Rødt vil stemme mot, ettersom de begge er motstandere av ethvert militært samarbeid med USA.

Alle de andre partiene på Stortinget som støtter NATO-medlemskapet har varslet at de vil stemme for avtalen.

SLÅR TILBAKE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser påstanden om at Donald Trump kunne ha stoppet Russlands invasjon av landet. Video: Newsmax Vis mer

MDG er dermed det eneste partiet som er for NATO-medlemskap, men mot baseavtalen. Vi mener det er synd at de andre partiene som støtter NATO ukritisk går inn i en avtale som åpner for å gi USA en rekke problematiske fullmakter på norsk jord.

Denne avtalen innebærer at vi gir fra oss muligheten til innsyn i hva som skjer på de «omforente områdene» som USA skal få tilnærmet fritt spillerom på. Vi må forvente at områdene i beste fall brukes til semi-permanente baser på norsk jord, og at det med stor sannsynlighet vil bli permanente baser som vil skape økt militær tilstedeværelse fra USA på lang sikt.

Med avtalen frasier vi oss muligheten til å kunne straffeforfølge amerikanske soldater som utfører kriminelle handlinger på norsk jord overfor våre innbyggere, selv utenfor tjeneste.

Det innebærer at de kan begå kriminelle handlinger mot norsk sivilbefolkning her hjemme, uten at norske myndigheter kan reagere. Dette blir heller ikke mindre problematisk når vi vet at USAs interne straffereaksjoner overfor eget militært personell ved lovbrudd i utlandet ofte er milde.

Putins grusomme angrepskrig mot Ukraina har resultert i at Sverige og Finland nå søker om NATO-medlemskap. Vi mener at dette endrer premissene for avtalen med USA, da avtalen ble framforhandlet da Norge ikke hadde to naboland som ønsker å bli med i NATO. For meg kan det se ut som om ideologiske forestillinger skygger for de gode argumentene når denne viktige saken skal behandles på Stortinget.

Våre nabolands sannsynlige inntreden i NATO vil styrke vår kollektive forsvarsevne i Norden betraktelig, og vi burde nå analysere hva vårt felles nordiske behov vil være i framtida. Behovet for amerikansk samarbeid og tilstedeværelse vil ikke bli borte, men det er sannsynlig at det vil svekkes i så stor grad at ulempene ved basene vil kunne overskygge fordelene.

USA er en viktig alliert for oss, og det skal de forhåpentlig være i lang tid framover. Det vil være viktig å opprettholde gode relasjoner med dem gjennom øvelser, sikkerhetsgarantier og kunnskapsdeling når det gagner begge land.

Men det landet vi har kunnet stole på som en forutsigbar alliert, er dessverre dypt splittet etter fire år med Trump-styre. Vi vet dessverre ikke hva slags utenrikspolitikk som vil føres når Bidens presidentperiode er over, eller hva slags mental tilstand en eventuell ny president fra 2024 vil ha.

Men dagens uoversiktlige og raskt endrende geopolitiske situasjon er det uklokt å gi USA så vide fullmakter som baseavtalen åpner for. Derfor vil MDG ha de andre partiene på Stortinget med på å utsette behandlingen av avtalen.

La oss heller sette oss ned i ro og mak med våre nordiske naboer som nå vil inn i NATO og sammen finne ut hva som er behovet for amerikanske baser i Norden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer