KOMMENTARER

Høyres landsmøte:

Gjenåpningen kan sikre Erna seieren

Norge vaksineres og åpnes i tide til valgkampen. Det kan gi de borgerlige et løft, og gi drahjelp til Høyres valgkampbudskap, skriver Geir Ramnefjell.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når Høyre samles til digitalt landsmøte denne helga, virker tanken om en borgerlig valgseier nesten håpløs. Det er slapp vind i den blafrende, blå logoen. Partiet glipper på målingene, Ernas popularitet er dalende. Frp er langt unna toppform, og KrF og Venstre dupper over og under sperregrensa. Mest under. Erna Solbergs store prosjekt – borgerlig samling – er dødt. Frp vil ikke sitte i regjering med KrF og Venstre, og følelsen er gjensidig. Dette nokså umulige utgangspunktet er ytterligere komplisert av et stående vedtak i Frp: Partiet vil ikke støtte en regjering det selv ikke er en del av.

Det går likevel ikke an å avskrive en ringrev som Erna Solberg. Og det er særlig én ting som taler til hennes fordel: Tidspunktet for valget i høst.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

13. september vil alle nordmenn over 18 år være godt i gang med vaksineprogrammet, hvis prognosene til Folkehelseinstituttet holder stikk. Da vil også gjenåpningen ha kommet godt i gang, og velgerne fått smake på en slagsS normalitet. Hele valgkampen vil gjennomføres i et samfunnet som nylig har gått flere trinn videre mot full åpning.

Dette vil i seg selv kunne gi de regjerende partiene en fordel. I det såkalte suppleringsvalget i Storbritannia nylig, fikk statsminister Boris Johnsons parti god uttelling. Mange kommentatorer mener årsaken er suksess i vaksineutrullingen, og den nylige gjenåpningen. Erna Solberg og de borgerlige her hjemme kan få en tilsvarende effekt.

I tillegg passer tidspunktet for gjenåpningen godt med det politiske budskapet Høyre har meislet ut for valgkampen – og som skal bankes gjennom på landsmøtet denne helga.

Der opposisjonen på venstresiden vil ha et brudd etter åtte år, går Erna Solberg til valg på trygg styring og stø kurs. Høyre sier de skal satse på å skape arbeidsplasser, og få folk tilbake i jobb. De legger særlig vekt på privat sektor, både fordi den har vært hardest rammet av nedstengingene – og fordi det gir partiet mulighet til å spille skattekortet. Venstreopposisjonens ønsker om ulike grader av skatteskjerpelser vil spenne bein på gjenoppbyggingen, vil Høyre si.

Venstresiden vil framstille høstens Stortingsvalg som det store oppgjøret med økende ulikhet. Og selv om analysene gir dem rett i at coronakrisen har forsterket den allerede økende ulikhetsutviklingen, kan timingen gi Høyre drahjelp. Samfunnet har begynt å åpne, mange vil være på vei tilbake til arbeidsplasser som har permittert sine ansatte.

Vi kan få en slags reprise av valgkampen i 2017. Arbeiderpartiet planla valgkampen ut fra ledighetskrisen som hadde oppstått etter oljeprisfallet i 2014, og som kastet lange skygger over landet i åra etter. Fram mot høsten 2017 var likevel økonomien i stadig bedre form. Arbeiderpartiets budskap mistet fotfeste. Da som nå var det dessuten kombinert med et ønske om høyere skatter.

Fram mot valget i høst vil Høyre gjøre sitt beste for å gi inntrykk av at økonomien er på full fart mot bedring. Det er kanskje ikke uten grunn at regjeringen har lagt inn nokså optimistiske scenarioer for vekst i revidert nasjonalbudsjett.

Budskapet fra regjeringen om at landet nå må rulle tilbake støtteordninger, bygger opp under samme fortelling.

Erna Solberg har likevel en langt tøffere oppgave i år enn hun hadde i 2017. Det skal godt gjøres å avfeie krisestemning og snu stemningen blant velgerne – som nå helt klart ber om et skifte, hvis vi skal tolke meningsmålingene. Det er nesten 200 000 ledige. Mange vil kunne vende tilbake, men det skjer ikke med et knips. Flere bransjer vil være preget av restriksjoner i lang tid, som reiseliv og kultursektoren. Gjenåpningen kan likevel gjøre premissene i valgkampen bedre for de borgerlige, og gjøre et allerede tett løp til en kamp på målstreken.

Landsmøtet denne helga vil vise hvordan partiet posisjonerer seg for å forsøke å utlikne andre av konkurrentenes fordeler, blant annet når det gjelder distriktspolitikk, statlig eierskap og landbrukspolitikk. Dette blir kanskje Ernas siste valgkamp som partileder, men det er slett ikke avgjort om det blir hennes siste runde som statsminister.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer