DEBATT

Boligpolitikk

– Gjenbruk er framtida

Tallene peker alle i samme retning. Gjenbruk og energieffektivisering av eksisterende bygninger er bedre for klimaet enn å bygge nytt, skriver riksantikvar Hanna Geiran.

REHABILITERING: På oppdrag fra Riksantikvaren har SINTEF kartlagt dagens kunnskap om hvordan rehabilitering og gjenbruk av eksisterende bygninger belaster klimaet. Sluttresultatet er den bredeste sammenstillingen av denne typen forskning vi kjenner til, skriver riksantikvaren. Bildet; Her rives Y-blokka. Foto: Berit Roald / NTB
REHABILITERING: På oppdrag fra Riksantikvaren har SINTEF kartlagt dagens kunnskap om hvordan rehabilitering og gjenbruk av eksisterende bygninger belaster klimaet. Sluttresultatet er den bredeste sammenstillingen av denne typen forskning vi kjenner til, skriver riksantikvaren. Bildet; Her rives Y-blokka. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagens bygningsmasse har allerede tatt klimabelastningen. Selv om nye hus bygges miljøvennlige og energieffektive, må utslipp ved riving og håndtering av avfall, transport og materialproduksjon til nybyggingen, tas med i det totale klimagassregnskapet. Først da får vi det samlede bildet av kostnader og gevinster, både for økonomi og klima. Ser vi ikke hele regnestykket, risikerer vi å gjøre alvorlige feilslutninger når vi sammenlikner nybygg med gjenbruk.

På oppdrag fra Riksantikvaren har SINTEF kartlagt dagens kunnskap om hvordan rehabilitering og gjenbruk av eksisterende bygninger belaster klimaet. De har gjort en systematisk gjennomgang av livssyklusanalyser av eksisterende bygninger, både i Norge og internasjonalt, og en kvantitativ analyse av 12 norske og 11 internasjonale casestudier. Sluttresultatet er den bredeste sammenstillingen av denne typen forskning vi kjenner til.

Resultatene taler for at vi bør bli langt bedre på gjenbruk av bygninger, finne kreative og gode løsninger for transformasjon, og være innovative på energieffektivisering. I tilfeller der vi ikke vurderer nybygg eller transformasjon, er det mye å vinne på hvordan vi forbedrer bygningsmassen, for eksempel gjennom energieffektivisering. I dag er oppgraderingstakten lav, med rundt 1-1,4 prosent i Norge. Vi har mye å hente på å oppgradere de bygningene vi allerede har.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer