KOMMENTARER

Riksrettssaken mot Donald Trump

Gjenferdet fra politiske uår

Så var vi altså ikke ferdige med Donald Trump likevel. I dag begynner den andre riksrettssaken mot presidenten som prøvde å gjennomføre et statskupp. Det blir baluba. Igjen, skriver Morten Strand.

FORBRYTELSEN: Donald Trump sender sine tilhengere til Kongressen, som de stormet, 6. januar. Foto: AP / NTB
FORBRYTELSEN: Donald Trump sender sine tilhengere til Kongressen, som de stormet, 6. januar. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Som et varsel om mer bråk og kaos er Donald Trump over oss igjen. Som et insisterende gjenferd som minner oss om politiske uår, vil han fortsette å være til stede. Han er riktignok fratatt både talerstolen i Det hvite hus, og sin foretrukne plattform Twitter, dessuten er han kastet ut av Facebook og andre sosiale medier. Han er kastet ut for sine utallige løgner, og for å bruke plattformene til å oppfordre til vold.

Det er i prinsippet akkurat det samme som han etter alt å dømme vil bli frikjent for også i denne andre riksrett-saken mot ham. Han vil sannsynligvis bli frikjent fordi han fortsett har nakketak på det republikanske partiet, og fordi republikanske senatorer som vil bli gjenvalgt ikke har mot til å påkalle seg ekspresidentens vrede. 17 av de 50 republikanske senatorene må stemme for å dømme Trump til vanære og til ikke å kunne ha et embete igjen, for å få ham dømt.

Det vil neppe skje. En viktig grunn er at det republikanske partiet vil klamre seg til det fikenbladet av legitimitet det gir dem at Trump allerede er ekspresident, og at det vil være meningsløst – vil de hevde – å dømme en president fra embetet, som ikke lenger har noe embete. Et slikt utfall – som er det mest sannsynlige – vil imidlertid male et bilde av Trump som en oppvigler som satte demokratiet i fare da han 6. januar oppfordret sine tilhengere til å marsjere mot Kongressen og «slåss som faen». Det vil male et bilde av Trump som uegnet til det aller meste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer