DEBATT

Opplæringsloven:

Gjør elever til objekter

Ungdata- og elevundersøkelsene har lenge vist at altfor mange elever kjeder seg og mistrives. Mobbingen øker. Likevel gir ikke ny opplæringslov mer effektive verktøy for bedring. Tvert om viskes enkeltindividene i skolen ut, både faglig og sosialt.

NY LOV: Regjeringen har fremmet forslag til ny opplæringslov for Stortinget. Den nye loven med forskrifter skal etter planen gjelde fra august 2024. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
NY LOV: Regjeringen har fremmet forslag til ny opplæringslov for Stortinget. Den nye loven med forskrifter skal etter planen gjelde fra august 2024. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ny lov sier at Statsforvalter skal avvise skolemiljøsaker hvis eleven ikke lenger går på den aktuelle skolen. Begrunnelsen er å gjøre ordningen mer effektiv, ref. Prop. 57 L s. 261:

Endringene … «har til felles at dei søkjer å gjere ordninga meir effektiv. Målet er å hjelpe eleven til å få det betre framover, ikkje å fastslå historiske lovbrot.»

Skolene går glipp av viktig informasjon når de ikke pålegges å lære. Det er i disse sakene at det er størst forbedringspotensial. Elever som bytter skole, gjør det jo fordi skolen ikke har lyktes.

Å bli ignorert av loven blir dobbelt vondt og utgjør i seg selv en krenkelse av eleven. Vi siterer Sivilombudsmannen, 2013:

«Valget om å bytte skole vil i en slik situasjon normalt ha sammenheng med elevens opplevelse av det psykososiale miljøet ved sin tidligere skole, og det vil da virke støtende om ikke de forhold som førte til skolebyttet, skulle være underlagt klagebehandling.»

Dette setter ingen sluttstrek for eleven og hjelper ikke med bearbeidingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer