LEDER

Dagbladet mener:

Gjør noe med juksingen

Det er uheldig om hele kullet som avla eksamen våren 2020 skal bli mistenkeliggjort fordi flere enn før valgte å jukse.

JUKS?: Ved NTNU i Trondheim ser de nå tydelige tegn på at det har blitt for mye tillit Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
JUKS?: Ved NTNU i Trondheim ser de nå tydelige tegn på at det har blitt for mye tillit Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Samfunnet er i stor grad basert på tillit. Det tas stikkprøver, det kommer blaff av overvåkning, men stort sett regner vi med at de fleste betaler billett på toget, overholder trafikkreglene – og ikke leverer inn eksamensbesvarelser som ikke er deres eget verk. Det siste har likevel skjedd i større grad enn før siden coronatiltakene ble innført i Norge.

Ved norske universiteter ble mange flere eksamener enn før gjennomført som hjemmeeksamen, og ved NTNU i Trondheim ser de nå tydelige tegn på at det har blitt for mye tillit: Av 1121 studenter som avla eksamen i matematikk før sommeren, var det ingen besvarelser som sto til stryk. I den femten foregående åra har strykprosenten ligget på mellom 11 og 22.

Det er naturligvis nedslående at noen studenter utnytter situasjonen skapt av pandemien for å skaffe seg fordeler. Eller, som en anonym jukser betrodde Universitetsavisa, fordi det gjorde det lettere å slappe av å vite at han hadde muligheten til å spørre en venn. Spørsmålet som nå melder seg, er hva som er den beste framgangsmåten for å hindre at det skjer igjen under eksamensavviklingen i høst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer