LEDER

Dagbladet mener:

Gjør noe med juksingen

Det er uheldig om hele kullet som avla eksamen våren 2020 skal bli mistenkeliggjort fordi flere enn før valgte å jukse.

JUKS?: Ved NTNU i Trondheim ser de nå tydelige tegn på at det har blitt for mye tillit Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
JUKS?: Ved NTNU i Trondheim ser de nå tydelige tegn på at det har blitt for mye tillit Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Samfunnet er i stor grad basert på tillit. Det tas stikkprøver, det kommer blaff av overvåkning, men stort sett regner vi med at de fleste betaler billett på toget, overholder trafikkreglene – og ikke leverer inn eksamensbesvarelser som ikke er deres eget verk. Det siste har likevel skjedd i større grad enn før siden coronatiltakene ble innført i Norge.

Ved norske universiteter ble mange flere eksamener enn før gjennomført som hjemmeeksamen, og ved NTNU i Trondheim ser de nå tydelige tegn på at det har blitt for mye tillit: Av 1121 studenter som avla eksamen i matematikk før sommeren, var det ingen besvarelser som sto til stryk. I den femten foregående åra har strykprosenten ligget på mellom 11 og 22.

Det er naturligvis nedslående at noen studenter utnytter situasjonen skapt av pandemien for å skaffe seg fordeler. Eller, som en anonym jukser betrodde Universitetsavisa, fordi det gjorde det lettere å slappe av å vite at han hadde muligheten til å spørre en venn. Spørsmålet som nå melder seg, er hva som er den beste framgangsmåten for å hindre at det skjer igjen under eksamensavviklingen i høst.

Det er mulig å tenke seg en moralsk og en teknisk framgangsmåte: Å understreke i større grad for studentene at det er i strid med oppdraget deres som selvstendige sannhetssøkere å levere en annens arbeid som sitt eget – eller å finne alternative eksamensformer som gjør det vanskeligere å jukse.

PETTERS JUL: Petter Northugs julelåt «Petters Jul» brukte ikke lang tid på å passere én million visninger. Video: Rød Løper/Petter Northug Vis mer

I motsetning til humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag er det vanskeligere for realfagene å basere seg på hjemmeeksamen. Der humanistene og samfunnsviterne vil levere ulike formuleringer og resonnementer, vil de reneste av matematikkoppgavene kunne få ganske like besvarelser av studenter som har jobbet hver for seg.

En mulighet kunne være å stykke opp eksamen i større grad: Ha hjemmeeksamen med den typen oppgaver som egner seg for den formen, prøve å finne en mulighet med muntlig eksamen for andre, og kanskje til og med se om det er mulig å arrangere skoleeksamen for små grupper av gangen. Det er ressurskrevende, men det vil være verd anstrengelsene hvis det kan redusere mistankene om at de som avla eksamen i 2020 kanskje ikke fortjente karakteren sin.

Det er ingen grunn til å tro at flertallet av studentene vil jukse, selv om muligheten er der. Men for de renhåriges skyld, bør det gjøres vanskeligere å være uredelig for dem som vurderer det. Fordi det er så avslappende.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer