KOMMENTARER

Bidens dokumenter

Gjorde som Trump

Donald Trump og republikanerne har fått en forsinket julegave av Joe Biden. Til gjengjeld er den alt de ønsker seg.

POLITISK KNUTE: Joe Bidens advokater har oppdaget graderte dokumenter i et privat kontor Biden leide etter at han gikk av som visepresident. Nå beskylder republikanerne Biden for å være en hykler som kritiserte Trump for å ha fjernet dokumenter fra Det hvite hus. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP
POLITISK KNUTE: Joe Bidens advokater har oppdaget graderte dokumenter i et privat kontor Biden leide etter at han gikk av som visepresident. Nå beskylder republikanerne Biden for å være en hykler som kritiserte Trump for å ha fjernet dokumenter fra Det hvite hus. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Denne uka sprakk en pikant nyhet som vekket jubel og skadefryd i den republikanske leiren og i Mar-a-Lago. Joe Bidens advokater hadde funnet flere graderte dokumenter på et privat kontor Biden leide etter at han gikk av som visepresident. Dokumentene dukket opp i en brun konvolutt merket «Personal» da kontoret skulle tømmes. Siden har advokatene funnet flere dokumenter på en annen adresse.

I kveld norsk tid kom nyheten om at USAs justisminister Merrick Garland utnevner en spesialetterforsker etter funn av hemmelige dokumenter ved Joe Bidens bolig og et kontor han har disponert

Joe Biden og hans advokater gjorde som de er forpliktet til. De kontaktet straks riksarkivet og justisdepartementet. Dokumentene ble overlevert og gjennomgås nå for å finne ut hva slags informasjon de inneholder og om den kan være skadelig i gale hender.

Selv om sakens omfang og håndtering skiller seg klart fra Trumps lagring av flere tusen graderte dokumenter i klubbhuset i Mar-a-Lago, har den like åpenbart noen enkle likhetspunkter. Det er et alvorlig brudd på sikkerhetsloven å ta med seg graderte dokumenter fra Det hvite hus, uavhengig av om det er ti eller flere tusen.

Da Biden fikk se bildene fra FBI-razziaen som viste toppgraderte dokumenter liggende og slenge rundt i Mar-a-Lago, sa han indignert til programmet «60 Minutes», «Hvordan kan noen være så uansvarlig?» Det samme spørsmålet stilles nå om ham. Foreløpig har han ikke noen god forklaring på hva som har skjedd. Hvis han ikke snart finner et svar velgerne godtar, har justisminister Merrick Garland en alvorlig utfordring når han skal konkludere i etterforskningen av Trumps eklatante lovbrudd.

Etter det vi vet om saken så langt, skiller den seg fra Trumps på flere avgjørende punkter. Det er ikke uvanlig at et og annet gradert dokument uforvarende blir med på flyttelasset fra Det hvite hus. Det er derfor Trump stadig har oppfordret FBI til å ransake tidligere presidenters hjem. Men de få dokumentene det er snakk om i Bidens tilfelle, har ikke vært etterlyst, i motsetning til dokumentlasset Trump tok med seg. Bidens advokater meldte straks fra, samarbeidet med myndighetene og overleverte dokumentene på eget initiativ.

Trumps advokater nektet derimot å samarbeide da riksarkivet tok kontakt. Til slutt måtte justisdepartementet stevne ekspresidenten for å få tak i dokumentene. Da overleverte Trump motvillig noen esker med papirer, og advokatene påsto at det var alt. Det viste seg ikke å være sant, og det endte som mange vil huske at FBI i august i fjor raidet Mar-a-Lago, hvor de fant flere hundre dokumenter liggende rundt i lokaler hvor golfklubbens gjester hadde adgang. Trump er under etterforskning både for å ha tatt med seg dokumentene og for å ha hindret rettens arbeid.

TRUSSEL: Inger Haugland, avdelingsdirektør i PST uttaler seg om trusselbildet i Norge. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Detaljer, detaljer, fnyser republikanerne som nå krever at også Biden etterforskes. Dette er enda et «What about her emails?»-øyeblikk som kan brukes til å fortelle velgerne at myndighetene er ute etter Trump for å ha gjort det samme som demokrater har gjort.

Whataboutism-en har vært et utrolig effektivt våpen i tåkeleggingen av de mange alvorlige etterforskningene og granskingene av Trump. What about her emails? handlet om Hillary Clintons bruk av en privat e-post-server som dominerte hele valgkampen i 2016; beskyldninger hun ble renvasket for bare dager før valget. Det ble stille blant republikanerne da det viste seg at Trump og familien var vel så slepphendte med sikkerheten i Det hvite hus. Nå handler det om Hunter Bidens laptop og mulige forbindelser til Kina. Denne ukas avsløring er nesten mer enn republikanerne kunne håpet på.

Selv om jurister peker på de åpenbare forskjellene mellom de to sakene, er det skillet vanskelig å forklare for velgerne. Den forsiktige Merrick Garland har gjort alt for å sikre at etterforskningen er pinlig nøyaktig og helt etter boka, til og med oppnevnt en uavhengig spesialetterforsker. Men når målet er en omstridt ekspresident i tidenes polariserte landskap, blir naturligvis alt sett i en politisk sammenheng. Flere jurister har ment at Trumps dokumentflytting tross alt er den enkleste av sakene, og den som mest sannsynlig kunne endt i tiltale. Nå kan det bli politisk umulig. Hvis Trump blir tiltalt, hvorfor ikke Biden?

Merrick Garland har for ordens skyld bedt en Trump-oppnevnt statsadvokat håndtere saken med Bidens dokumenter, men det er neppe nok til å stanse påstandene om at demokratene bruker justisdepartementet og FBI til å gå etter politiske motstandere. Det gjorde jo Trump, så hvorfor ikke Biden?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer