DEBATT

Glade vin, hellige øl

Foreldrene blir for fulle, og skolen og samfunnet tar ikke nok grep. For noen barn blir jula et mareritt.

SIER IFRA: Felicia Saxebøl Fransson mener det trengs en holdningsendring som kan gjøre om jula til hvert tiende barn fra vin og øl, til julebakst og julemusikk. Foto: Privat
SIER IFRA: Felicia Saxebøl Fransson mener det trengs en holdningsendring som kan gjøre om jula til hvert tiende barn fra vin og øl, til julebakst og julemusikk. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Romjulstida er forbi, snøen faller og julelys lyser opp hele landet. Likevel har altfor mange barn gruet seg til juleferien og tomme vinglass.

Omtrent hvert tiende barn opplever at foreldrene drikker for mye alkohol i jula. Det er sjokkerende at man ikke snakker mer om alkohol og familierelasjoner i grunnskolen, når omtrent tre elever i hver eneste klasse opplever det som negativt.

Barn merker når glassene blir tomme. Vi trenger en holdningsendring i samfunnet. En holdningsendring som kan gjøre om jula til hvert tiende barn fra vin og øl, til julebakst og julemusikk.

De siste åra har vi blitt flinkere til å snakke om at jula er vanskelig for mange barn, nå er det på tide å gjøre juletida bedre for dem.

Er det noe den norske grunnskolen må bli flinkere på, så er det å snakke om familierelasjoner og opplevelser i hjemmet. Jeg husker godt første gangen ei venninne av meg sa at hun gruet seg til juletida.

Vi gikk i femteklasse, og jeg klarte ikke helt å skjønne hvorfor. Jula er jo bare fin, tenkte jeg.

Da hun sa det var fordi foreldrene drakk for mye, visste jeg verken hva jeg skulle si, eller hvordan jeg skulle reagere.

ONDSKAP: Dagbladet har vært i kontakt med en alenepappa til ei jente på 15. Han er blant dem som har bedt om hjelp til jul på Finn.no. Pakken han mottok sjokkerte. Reporter: Maja Walberg Klev/ Vegard Krüger. Video: Privat. Vis mer

Opplevelser, erfaringer og hjelpetelefoner må være mye mer tilgjengelige for barn mellom seks og tolv år.

De har ikke samme tilgang på sosiale medier som ungdommer, og fulle foreldre kan oppleves som veldig skummelt for dem. Det mest effektive vil være å ta med problematikken inn i pensum og klasserommene på barneskolen.

Ikke bare vil det være en enorm støtte for de 90 000 barna i Norge som opplever for mye alkohol i hjemmet, men jeg mener det kan være like nyttig for alle andre barn også.

Det å gi barn en forståelse av andres situasjon og opplevelser, er veldig viktig for at barn som sliter skal bli møtt på riktig måte.

I tillegg er det i skolen man legger til rette for kulturen og retningen samfunnet tar.

Gir man alle barn i Norge opplæring i hvordan alkohol kan oppleves ... Ja, det er da man virkelig endrer holdningene.

I dag påvirkes jula til omtrent tre elever i hver barneskoleklasse av alkoholbruken til foreldrene.

Om vi virkelig ønsker å nå fram til barna som går gjennom en jul preget av for mye øl og vin, så må man legge inn ressursene der de hjelper mest.

Barneskolene må få ressurser til å følge opp og hjelpe de som sliter i juletidene.

La barneskoleelevene oppleve den glade og hellige jul, ikke den glade vin og hellige øl.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer