LEDER

Regjeringen på ulvejakt

Gledelig stans i uansvarlig ulvejakt

Demoniseringen av ulven antar mytiske proporsjoner. Nå er rettsvernet ulvens siste håp.

BESKYTTET: To heldige hannulver i naturparken på Langedrag. Fra nyttår ønsket regjeringen å sette igang jakt på 25 ulver i ulvesonen, men det er midlertidig forbudt av Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BESKYTTET: To heldige hannulver i naturparken på Langedrag. Fra nyttår ønsket regjeringen å sette igang jakt på 25 ulver i ulvesonen, men det er midlertidig forbudt av Oslo tingrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Like før jul vedtok regjeringen å drepe 25 ulv innenfor ulvesonen. Jakten på to helnorske og to grenserevir i Hornmoen, Bograngen og Rømskog var planlagt å starte allerede 1. januar. I tillegg ønsker regjeringen å drepe de resterende ulvene i Slettåsreviret. Det er snakk om to valper som er alene igjen etter at foreldrene ble skutt bare et par hundre meter utenfor ulvesonen tidligere i desember. Regjeringen vil dermed fortsetter dermed den uansvarlige nedslaktingen av en kritisk truet art.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) hevder vedtaket er i tråd med Stortingets bestandsmål, men det er heller tvilsomt, mener WWF Verdens naturfond. Etter at foreldreparet i Slettåsreviret ble skutt, er det bare igjen tre intakte helnorske revir. Det tilsvarer bestandsmålet. Med regjeringens nye vedtak havner vi under målet. Fellingen kan dessuten være ulovlig. I juli fastslo Oslo Tingrett at skytingen av Letjenna-flokken innenfor ulvesonen var ulovlig, fordi staten ikke hadde gitt ulvefamilien rettsvernet den hadde krav på. Staten har anket dommen, og ny rettssak er berammet til juni neste år. I mellomtida ønsket regjeringen å legge opp til ytterligere lisensjakt i ulvesonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.