LEDER

Maktskiftet i USA

Gratulerer med Citizen Trump

Særlig i Trumps tid var det viktig å si det som det var. Der sviktet blant andre Jens Stoltenberg.

VISER VEI?: Tilsynelatende ja. Men i virkeligheten var Jens Stoltenberg unnfallende overfor galskapen i Donald Trumps hvite hus. Foto: REUTERS / NTB
VISER VEI?: Tilsynelatende ja. Men i virkeligheten var Jens Stoltenberg unnfallende overfor galskapen i Donald Trumps hvite hus. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Om 21 dager snakker vi ikke lenger om Donald Trump som fungerende amerikansk president. 20. januar, klokka 12. 00, eastern time i USA, er Trump igjen borgeren Trump, Citizen Trump.

VETO: Donald Trump la ned veto med forsvarsbudsjettet, men representantenes hus stemte mot presidenten. Video: AP Vis mer

Og verden kan puste lettet ut. Dagbladet er blant dem som ved årets begynnelse stiller seg aller fremst i rekken av gratulanter, med forventninger til et nytt år. Fire år med Det hvite hus som et galehus er snart over. Selvinnsikt er en utfordring i alle galehus. Men etter valgnederlaget i november har kasus nummer én i huset på Pennsylvania Avenue demonstrert en selvinnsikt som omsider også har fått mange republikanere til å reagere. Også de ber nå Trump om å innse at han tapte valget.

Vi vet ikke hva 2021 vil bringe. Men vi vet at «alternative fakta» ikke lenger vil trumfe faktiske fakta fra verdens mektigste talerstol. At det ikke lenger vil bli løyet i gjennomsnitt mer enn 23 ganger hver dag fra det ovale kontor. At systematisk rasisme ikke lenger er et ledd i en splittende strategi fra USAs president. Og at amerikansk utenrikspolitikk ikke lenger vil være styrt av det grensesprengende egoet til en kunnskapsløs mann med et sterkt begrenset intellekt.

Årsskiftet er en naturlig tid for refleksjon, og et godt påskudd for å få større selvinnsikt. For hvordan sto vi oss mot galskapen som i fire år har strømmet fra Det hvite hus? Den tyske forbundskansleren Angela Merkel skjønte sterkt imot sin vilje at hennes tid var kommet. Mens hun i møter med mannen fra Det hvite hus ikke skjulte skrå, undrende blikk, sa hun fra dag én at EU nå måtte klare seg selv fordi Trumps USA ikke var til å stole på. For dette - og fordi hun er kvinne - ble hun Trumps mest yndete mobbeobjekt ute i verden. En rolle hun tok med rak rygg, som den egentlige leder for det som var igjen av «den frie verden».

På den andre enden av skalaen troner Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Trump har kalt Stoltenberg for sin største tilhenger, og sagt at han gjør en fantastisk jobb. Men mer enn å være fantastisk var Stoltenbergs jobb vanskelig. Han måtte balanserte på en slakk line mellom det politisk nødvendige og det moralsk unnfalne. Det var selvsagt nødvendig for Natos generalsekretær å ha et ordnet forhold til USAs president. Men unnfallenheten overfor den åpenbare galskapen i Det hvite hus var hele tida påfallende hos Stoltenberg. Diplomati betyr av og til også at det er nødvendig å si det som det er. Trumps tid var ei sånn tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer