DEBATT

Det grønne skiftet og økonomien

Grønne valg må lønne seg

Vi må skape mer, inkludere flere og gjennomføre det grønne skiftet. Dessverre er venstresidens politikk en omvei til lavutslippssamfunnet.

SER HELST TILBAKE: Senterpartiet vil helst ha en kommunestruktur fra 60-tallet, en handelsavtale fra 70-tallet, togmonopol fra 1800-tallet og et postvesen fra 1600-tallet. De var også imot Nye Veier, som har spart fellesskapet for milliarder av kroner, skriver Nikolai Astrup. Foto fra Nye Veiers utbygging av E39 ved Trysfjorden i Søgne: Tor Erik Schrøder / NTB
SER HELST TILBAKE: Senterpartiet vil helst ha en kommunestruktur fra 60-tallet, en handelsavtale fra 70-tallet, togmonopol fra 1800-tallet og et postvesen fra 1600-tallet. De var også imot Nye Veier, som har spart fellesskapet for milliarder av kroner, skriver Nikolai Astrup. Foto fra Nye Veiers utbygging av E39 ved Trysfjorden i Søgne: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi står ved et veiskille i norsk politikk. De siste ti årene har storting og regjering kunnet plusse på 20 milliarder kroner til gode formål og valgløfter hvert eneste år. De neste ti årene blir dette handlingsrommet redusert til fire milliarder kroner.

Vi har hørt det lenge. Vi blir flere eldre og færre yrkesaktive bak hver pensjonist. Flere vil trenge mer helsehjelp og statens utgifter vil øke – samtidig som skatteinntektene blir mindre og oljeinntektene går ned.

Skal vi dekke kostnadene som følger av at vi blir flere eldre, blir det lite igjen til nye satsinger og tiltak. Gratis ferje og en økning i kommunenes frie inntekter, så er handlingsrommet brukt opp. Andre satsinger må dermed finansieres gjennom kutt og omprioriteringer.

Samtidig skal vi gjennomføre det grønne skiftet som vil kreve store investeringer.

De politiske valgene vil avgjøre hvordan de neste årene spiller seg ut. Høyres plan er klar: Vi må skape mer og inkludere flere. Vi må kvalifisere, integrere og inkludere flere så alle kan delta i arbeidslivet. Og vi må legge til rette for nye, grønne jobber. Men også de grønne arbeidsplassene må være lønnsomme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer