DEBATT

Klimapartiene:

Grønt lys for Rødt

Aksel Braanen Sterri gjør en grov feil når han siterer Naturvernforbundets partiundersøkelse i sin spalte om klimavelgere her i Dagbladet. Han unnlater nemlig å fortelle at der får Rødt full pott.

KLIMA OG KAPITALISME: Det er bra at vi har flere parti som skårer høyt i klimapolitikken, men hvis vi mener alvor med at klimaet er en av våre viktigste utfordringer, må vi også ta et oppgjør med kapitalismen, skriver innsenderen. Her er Une Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes under en partilederdebatt forrige valg. Foto: Ole Martin Wold / NTB
KLIMA OG KAPITALISME: Det er bra at vi har flere parti som skårer høyt i klimapolitikken, men hvis vi mener alvor med at klimaet er en av våre viktigste utfordringer, må vi også ta et oppgjør med kapitalismen, skriver innsenderen. Her er Une Bastholm (MDG) og Bjørnar Moxnes under en partilederdebatt forrige valg. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Rødts miljøpolitikk får full pott av ekspertene Sterri viser til, men likevel nevner han oss ikke. Han påstår at «Naturvernforbundet utroper SV, Venstre og MDG til de beste klimapartiene». Men fakta er at Rødt skårer bedre enn regjeringspartiet Venstre i Naturvernforbundets partiguide. Rødt, SV og MDG får grønt lys på alle punktene.

Det er ikke rart at Rødt skårer så bra når Naturvernforbundet vurderer partienes klima- og miljøpolitikk. For vår klimapolitikk står på to bein – både kraftfull og rettferdig. Kraftfull for å kutte nok og i tide. Rettferdig for å bli akseptert i brede lag av folket og ikke skape større forskjeller. Samtidig som vi kutter utslipp, tar vi vare på naturen.

Rødt vil kutte 70 prosent av utslippene innen 2030. Vi må stanse oljeleting, kombinert med omstilling til en grønn industri. Vi vil investere litt av oljefondet for å sikre finansieringa av klimaomstillingen.

Den rikeste 10 prosenten av Norges befolkning har dobbelt så høye klimagassutslipp som gjennomsnittspersonen i Norge. Da trenger vi handling for å få ned klimagassutslippene, på en måte som ikke rammer urettferdig, men som gir storselskapene, direktørene og den politiske eliten det ­ansvaret de har.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.