Groupies i Lydverket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAGBLADET

den 27. mars ble NRKs Lydverket kategorisert som «sexistisk» av Hedvig Skonhoft Johannesen, etter en reportasje om groupies. Johannesens påstand er urimelig av flere årsaker. Groupies er et svært kjent fenomen som har eksistert siden tidlig 60-tall. Det finnes nok et ørlite antall mannlige groupies, som også ble påpekt i reportasjen, selv om bla. Annie Lennox hardnakket påstår at det ikke eksisterer overhodet. Kvinnene som ble omtalt i reportasjen derimot, er blant rockehistoriens mest ivrige, mest kjente og ikke minst: selverklærte groupies! Mye av kritikken er rettet mot omtalen av Marianne Faithful, selv om hennes egen bok «Faithful» fra 1994 nøye beskriver relasjonene til Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones og Keith Richards kjæreste Anita Pallenberg. At hun i tillegg hadde selverklærte seksuelle forbindelser med flere andre kjente artister som bla. David Bowie, Allan Clarke og Jimi Hendrix gjør Marianne Faithful mer enn kvalifisert til groupie-betegnelsen. De mest ekstreme episodene er likevel ikke nevnt i reportasjen, som f.eks. da Faithful ble arrestert naken, kun inntyllet i et teppe, i et rom fullt av tvilsomme menn fra musikkbransjen, under en politirazzia hjemme hos Keith Richards i 1967. I ettertid kjent og omtalt som «the infamous 1967 Redlands bust». Istedet er en betydelig del av Faithful-sekvensen i reportasjen en hyllest til hennes musikalske prestasjoner, hennes tragiske fall pga. herionmisbruk og imponerende comeback. Dette har Johannesen oversett fullstendig, sammen med et svært vesentlig strekk som omhandler den gjensidige respekten, Kjærligheten og det nærmest familiære samholdet som eksisterte mellom mange stjerner og groupies.

NÅR DET HEVDES

at mannlige artister «berømmes for sine virile, sterke drifter» i reportasjen, vitner det om en svært forutintatt, om ikke fordomsfull holdning til temaet, og åpenbart handler dette om noe helt annet enn hvorvidt Marianne Faithful var groupie eller ikke.

Men å tro at en så betydelig del i rockens historie som groupies blir mindre nedverdigende eller opprørende av at det forties, er rett og slett tullete. Groupies er et erkjent fenomen av enhver med et snev av kjennskap til musikkhistorien. De faktiske forholdene ligger der, levende gjenfortalt av hoverpersonene selv, og repetert i Lydverket. Hvorvidt fenomenet er sexistisk i seg selv er nå én debatt, men å påstå at Lydverket blir sexistisk av å fortelle om det, er ikke bare å skyte budbringeren, men seg selv i foten samtidig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer