DEBATT

Virkelighetslitteratur

Grove påstander om bokbransjen

Det hevdes at forlagene spekulerer i folks kikkertrang og utnytter denne kynisk kommersielt.

SPEKULERER: - Kjersti Løken Stavrum hevder at norske forlag spekulerer i utgivelse av slik litteratur for å selge bøker og å tjene penger, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPEKULERER: - Kjersti Løken Stavrum hevder at norske forlag spekulerer i utgivelse av slik litteratur for å selge bøker og å tjene penger, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et intervju med NRK mandag morgen 26. oktober tar lederen for Norsk PEN, og også leder av den regjeringsoppnevnte Ytringsfrihetskommisjonen, diskusjonen om den såkalte virkelighetslitteraturen til et nytt og overraskende nivå.

Kjersti Løken Stavrum hevder at norske forlag spekulerer i utgivelse av slik litteratur for å selge bøker og å tjene penger. Løken Stavrum, som ikke kjenner norske forlagsredaksjoner, mener forlagene bevisst får skrevet og utgir bøker som angriper, støter og krenker virkelige personer som lett kan gjenkjennes uten at de kan ta til motmæle. Det hevdes at forlagene spekulerer i folks kikkertrang og utnytter denne kynisk kommersielt.

Forlegger Mads Nygaard. Foto: Vidar Ruud / NTB
Forlegger Mads Nygaard. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Den frie kunsten og ytringsfriheten blir, slik PEN-lederen ser det, et skalkeskjul for kommersielle mål, og menneskeskjebner en lav kostnad sett opp mot profitt og fortjeneste. Hva sikter Løken Stavrum til? Hvor tar hun denne typen grove påstander fra? Hun leder en organisasjon som skal forsvare forfatteres, journalisters og redaktørers frie ytringer. Men hun omtaler dem som både uetiske og beregnende.

Norske forfattere skriver ikke skjønnlitteratur på oppdrag fra forlagene. Forfatterne søker selv sitt forlag, og forlagene bistår dem i arbeidet med å forbedre tekstene og distribuere dem til et bredest mulig publikum. Som forlegger siden 1992 har jeg til gode å oppleve at en forfatter på forlaget spekulerer i å dårlig fordekke en virkelig person, bare med mål om å tjene penger, eller at forlaget oppfordrer forfatterne til å skrive på denne måten.

Det var en journalist som fant på samlebenevnelsen «virkelighetslitteratur». I realiteten er betegnelsen ikke noe annet enn et spekulativt påfunn for å klistre fiksjonen til noe som kalles «virkeligheten». At andre har kunnet kjenne seg igjen i ulike kunstneriske uttrykk, med eller uten grunn, går like langt tilbake i tid som kunsten selv.

Selvsagt skal det gjøres etiske vurderinger, og selvsagt gjøres de. Like selvsagt er det at kunsten skal utfordre og flytte grenser, uansett om det er aldri så ubehagelig. Den oppgaven er både norske forfattere og forlag seg bevisste.

Alle som har erfaring med journalistikken, vet at det kan være vanskelig å kjenne seg igjen i oppslag, og at man gjennom uttalelser gjerne tas til inntekt for syn man bare delvis har blitt presentert for.

Jeg håper at ytringsfrihetsforkjemperen Løken Stavrum er et offer for akkurat dette i denne saken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer