KOMMENTARER

Birgitte Tengs-saken:

Grunn til å være forbanna

Torger Tengs vitnemål var en brutal påminnelse, skriver Martine Aurdal.

STERKT: – Jeg har det jævlig, sa Torger Tengs i retten. Han var berettiget sint og hadde en sterk oppfordring til tiltalte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STERKT: – Jeg har det jævlig, sa Torger Tengs i retten. Han var berettiget sint og hadde en sterk oppfordring til tiltalte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): Kapteinen sto i styrhuset alene og ringte hjem, mens det mørknet i Nordsjøen 6. mai 1995. Torger Tengs hadde forsøkt å få tak i kona hele dagen, men Karin svarte ikke på telefon. Det gjorde ikke foreldrene hans, heller. Han var urolig for at noe kunne være galt, og slo svogerens nummer. Det var nevøen som svarte. Han fortalte Torger Tengs hva som hadde skjedd: Dattera hans, Birgitte, var funnet drept samme morgen.

- Det blir ikke sånn at jeg bryter sammen i grining, jeg blir totalt lammet. Jeg står to-tre timer aleine i styrhuset og kikker ut, fortalte Tengs fra vitneboksen i Haugaland og Sunnhordland tingrett tirsdag ettermiddag.

Da styrmannen kom for å avløse kapteinen, klarte Tengs å forklare ham hva som hadde skjedd. De fikk en los ombord som fraktet ham inn til Rotterdam.

- Jeg lå bare og kikket i taket, fortalte Tengs.

Å miste et barn er sannsynligvis det verste et menneske kan oppleve. Torger og Karin hadde bare Birgitte, han beskriver de neste ukene som en tåke. 27 og et halvt år seinere vet vi fortsatt ikke hvem som drepte og misbrukte dattera deres. Det er lett å forstå hvorfor Torger er berettiget sint – på mediene, på rettssystemet og på påtalemyndighetene. Og jeg tror hele salen følte dyp sympati for den sterke oppfordringen han kom med i retten.

Det går aldri over. Tingrettssaken der Johny Vassbakk står tiltalt for drapet skal fortsette til godt ut i januar, og en ankesak er allerede berammet i september neste år. Nå er vi bare ferdig med to av mange, lange dager.

- Jeg har det jævlig, sa Tengs i retten.

Mandag holdt statsadvokatene sitt innledningsforedrag, og brorparten av tirsdagen gikk med til forsvarernes kommentarer. De gikk hardt ut mot dårlig etterforskning og sådde frø til den tvilen de håper skal frifinne Vassbakk. Når retten nå er hevet, er det likevel innrammingen som sitter sterkest igjen etter denne dagen. Dagen startet med at bistandsadvokat Erik Lea holdt et sterkt og flammende innlegg om sine klienters tragedie. Og dagen ble avsluttet med Torger Tengs i vitneboksen.

Sorg kan knekke et menneske. Birgittes foreldre har i tillegg levd med at drapet på dattera aldri er blitt oppklart. Det gikk nesten to år før noen ble pågrepet, og da var det deres egen nevø som ble arrestert. Da han tilsto drapet et par uker seinere, ble de både rystet og lettet. Det skapte dyp splittelse i familien. Siden den gang har de ikke hatt kontakt med hans foreldre, selv om de bor like ved hverandre på Karmøy.

Fetterens far Jakob har frontet kampen for gjenopptakelse av erstatningsdommen fra 1998, Birgittes foreldre har på sin side sett dommen som en oppklaring av saken. De stadige rundene om gjenopptakelse har vært en tung belastning. Stadig nye bøker, podkaster, TV-dokumentarer og avisartikler har ført til at Karin og Torger Tengs ofte har møtt datteras konfirmasjonsbilde uforberedt.

De har fått stadig nye sjokkbeskjeder. Da politiet tok kontakt 31. august i fjor og sa at de hadde nytt om saken, var det offentlig kjent at det var foretatt nye DNA-analyser i etterforskningen. Ekteparet følte seg sikre på at politiet nå hadde nye bevis mot fetteren. Men da politiet kom neste dag, var det for å fortelle at de hadde pågrepet Johny Vassbakk etter det nye DNA-funnet. Det var tøft å vente fram til tiltalen ble tatt ut 17. oktober i år. Tre uker før hadde tidligere riksadvokat beklaget til fetteren, for tiltalen som førte til at han først ble dømt og så frifunnet for drapet. Nå beklaget også den nye riksadvokaten, Jørn Maurud, politidirektøren og etterforskningslederen.

- Da kjente jeg at jeg begynte å bli forbanna. Hele påtalerekka fra Finsal til Riksadvokaten sto og beklaga til fetteren. Det var jo greit, sa Torger Tengs i retten.

Da hadde Erik Lea fortalt retten om at en journalist stakk en mikrofon i ansiktet hans for å spørre om ikke også Birgittes foreldre ville beklage til sin nevø. Som om de hadde ansvaret for det som hadde skjedd.

- De kunne jo unnskyldt til oss også, det var jo de som hadde tiltalt han. Jeg følte de heiv oss under bussen, sa Tengs.

Han er i sin fulle rett til å være forbanna. Torger Tengs vitnemål var en brutal påminnelse om ofrene i saken. Fetteren fortjener selvfølgelig sterke beklagelser, mistanken har heftet ved ham helt siden 1997 og har gjort det umulig for ham å skape seg et rolig liv med jobb i Norge. Men politiet og påtalemyndighetenes feil har skadet hele familien. Tiltalen har skapt splittelse mellom søsken og ført til at Torger og Karin Tengs står uten svar på hvem som drepte dattera deres.

Heldigvis reagerte tidligere etterforskningsleder Ståle Finsal spontant, da Dagbladet kontaktet ham etter rettsdagens slutt:

- Lea har helt rett. Det er ingenting som har plaget mine tanker mer enn det foreldrene har vært utsatt for, sa han.

Statsadvokat Thale Thomseth sa at Tengs´ uttalelser var sterke å høre på og at hun er dypt ulykkelig for det ekteparet har vært gjennom.

For Torger og Karin Tengs fortsetter helvetet, rettens dypdykk i de grusomme detaljene om drapet og med lang tids uvisse før en eventuell rettskraftig dom gir nye svar. Med mindre det nå er rett mann på tiltalebenken og han tar Torger Tengs oppfordring til følge:

- Jeg vil si til tiltalte: Tenk på hva han kunne spart oss, og seg sjøl for – for alt grumset de har sopt sammen mot ham, som han må sitte her og ta imot, som journalistene melder videre. Kan han ikke bare innrømme at han har gjort det?

Tengs så rett på tiltalte mens han snakket, men Johny Vassbakk møtte ikke blikket hans. Som kjent nekter 52-åringen for å ha noe med drapet å gjøre. Onsdag er det Vassbakks tur til å innta vitneboksen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer