LEDER

Hjemmetjenesten:

Grunn til å være livredd

Den fysiske og psykiske belastningen på jobb gjør hjemmehjelpene syke og svikter brukerne.

FORBANNA: – Jeg tror at veldig mange gamle mennesker er skrekkelig redde, når man ser hvor umenneskelig det er. Jeg synes synd på helsearbeiderne, de har jo så liten tid og skal rekke så mye på kort tid, sa Lise Barbra Skappel Fjeldstad i NRK tirsdag morgen.
FORBANNA: – Jeg tror at veldig mange gamle mennesker er skrekkelig redde, når man ser hvor umenneskelig det er. Jeg synes synd på helsearbeiderne, de har jo så liten tid og skal rekke så mye på kort tid, sa Lise Barbra Skappel Fjeldstad i NRK tirsdag morgen. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Lise Fjeldstad gikk i fistel i NRKs Nyhetsmorgen tirsdag morgen, etter å ha sett Brennpunkts «Omsorg bak lukkede dører».

– Jeg er jo livredd. Og jeg tror at veldig mange gamle mennesker er skrekkelig redde, når man ser hvor umenneskelig det er. Jeg synes synd på helsearbeiderne, de har jo så liten tid og skal rekke så mye på kort tid. Men jeg så blir forbanna på helseministeren, sa Fjeldstad.

Helseminister Ingvild Kjerkol var ikke til stede, men skal få svare på tiltalen i Debatten.

Hjemmetjenesten er Norges sykeste arbeidsplass, meldte NRK dagen før. Ikke i noen annen bransje langtidssykemeldes så mange. Hjemmehjelpene har hele 7,7 prosent sykefravær over 16 dager, nesten dobbelt så høyt som snittet. Tallene kommer fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som også har statistikk over hvorfor hjemmehjelpene er sykmeldte.

De ansatte i hjemmetjenesten er mest psykisk utmattet etter jobb av alle grupper. Hjemmehjelpene har også betydelige psykiske plager. De topper samtidig statistikken for ryggplager og – sammen med dem som jobber på sykehjem – har de flest muskel- og skjelettplager og søvnvansker.

Den fysiske og psykiske belastningen på jobb gjør hjemmehjelpene syke.

– Vi som forsker på dette vet at arbeidsmiljø har mye å si for sykefravær, forteller forsker Håkon Johannessen, som har ledet studien ved STAMI.

Han sier til NRK at arbeidshverdagen til ansatte i hjemmetjenesten er preget av høye emosjonelle krav og rollekonflikt. Jobben er i seg selv krevende. Man møter mennesker i sårbare situasjoner og med sterke følelser. Å hjelpe dem innebærer ofte tunge løft og en fysisk krevende hverdag. I tillegg opplever de ansatte at tid og ressurser ikke strekker til, og at de derfor ikke får utført jobben på den måten de mener den krever. Lite fleksibilitet rundt arbeidstid og pauser, tøffe krav og følelsen av å ikke strekke til forsterker den fysiske belastningen og gjør arbeidshverdagen uutholdelig.

Stadig flere og stadig sykere eldre skal følges opp av hjemmetjenesten. Det er konsekvensen av den politiske løsningen på eldrebølgen: At flere skal «få» bo hjemme lenger før de kommer på sykehjem. Bedre tekniske løsninger, bistand fra hjemmehjelp og faste rutiner for medisin, hygiene og måltider skal gjøre dette mulig. Ideen er god, med rett hjelp og god oppfølging kan mange bo hjemme lenger enn før.

Dessverre svikter systemet for ofte. NRKs Brennpunkt-dokumentar viste ved hjelp av skjult kamera konsekvensen av presset i hjemmetjenesten. Syke og skrøpelige får ikke sykehjemsplass, og selv hyppige besøk av hjemmehjelper er ingen garanti for at de gamle får i seg mat eller hjelp til å kle på seg. Fredag fortalte VG om hvordan en kvinne falt ut av systemet etter korttidsopphold på sykehjem og var uten hjemmehjelp i ti dager før hun ble funnet død.

Regjeringen har satt ned en helsepersonellkommisjon som skal se nærmere på hvordan man kan utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjenestene i hele landet. Dette er det, for å si det forsiktig, sterkt behov for. Hjemmetjenesten er på sitt verste farlig både for brukerne og de ansatte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer