LEDER

Skolestart:

Grunn til frykt

De har stått i frontlinja gjennom hele pandemien. Nå skal de gjøre det igjen.

GRØNT NIVÅ: Målet er en så normal skolestart som vanlig. Samtidig er vi midt i fjerde bølge med coronasmitte. Ingen vaksiner er ennå godkjent for bruk på barn i Norge, og bare en av fire lærere er fullvaksinerte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRØNT NIVÅ: Målet er en så normal skolestart som vanlig. Samtidig er vi midt i fjerde bølge med coronasmitte. Ingen vaksiner er ennå godkjent for bruk på barn i Norge, og bare en av fire lærere er fullvaksinerte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Mandag betyr skolestart for svært mange elever og lærere. Regjeringen har bestemt at skolene kan åpne på grønt nivå, det betyr nesten som normalt og med få smitteverntiltak. Så milde tiltak i skolen har Oslo og flere andre deler av landet ikke hatt siden pandemien startet. Samtidig fjerner regjeringen kravet om innreisekarantene for barn etter reiser, hvis de kommer sammen med foreldre som har unntak fra innreiserestriksjonene. Barn skal fra og med mandag heller ikke i smittekarantene med mindre noen i deres eget hjem er smittet. Det betyr at hvis noen i klassen, fritidsaktiviteten eller omgangskretsen er smittet, kan barna testes og gå på skolen som normalt. Målet er en så normal skolestart som vanlig.

Samtidig er vi midt i fjerde bølge med coronasmitte. Ingen vaksiner er ennå godkjent for bruk på barn i Norge og bare en av fire lærere er fullvaksinerte. Det er god grunn til å frykte et hopp i smitten blant barn og unge - og de ansatte i skolen, aktivitetsskolen og i barnehager.

Lærerne er bekymret. De har lenge bedt om å bli prioritert i vaksinekøen, og i begynnelsen av sommerferien fikk de gehør hos regjeringen.

«Alle lærere, ansatte i barnehagene og SFO skal være ferdig vaksinert når barnehagene og skolene starter igjen til høsten», sa kunnskapsminister Guri Melby til NRK 22. juni. Da var det for seint. Regjeringens løfte var egnet til å vekke forventninger hos dem som jobber med barn, men var i realiteten kun en mulighet for kommunene til å prioritere disse gruppene. Den åpningen kom etter at sommerplanleggingen var gjort - og omgjort, på grunn av skjevfordeling og omprioritering av vaksiner mellom kommunene. De fleste lærerne har derfor fått vaksiner sammen med sin aldersgruppe, og svært mange lærere er nettopp i de aldersgruppene som står helt sist i køen. Når tre av fire nå har fått første dose med vaksine, er det færre enn i gjennomsnittet av befolkningen.

Færre enn før søker opptak til lærerutdanningen, lektorutdanningen og barnehagelærerutdanningen. Pandemien har gjort at rekordmange lærere har søkt førtidspensjon. Lærere og barnehageansatte har blitt oftere smittet av coronavirus enn resten av befolkningen. Og ingen av de lærerne som har søkt om yrkesskadeerstatning, har fått det.

Regjeringen burde gjort som FHI anbefalte tidlig i april, og latt lærere og andre pedagoger bli prioritert i vaksinekøen allerede da. Nå bør regjeringen sidestille dem som jobber i skole og barnehage med helsepersonell, når det gjelder rett til yrkesskadeerstatning. Disse gruppene har stått i frontlinja gjennom hele pandemien. Nå skal de gjøre det igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer